Universiteit Leiden

nl en

Succesvolle afronding van Legal Business Game van de afdeling Ondernemingsrecht

De praktijksimulatie waarbij twintig studenten leuke, uitdagende en interactieve opdrachten moesten voltooien, heeft geleid tot een verdiende winnaar. Na een online pleitsessie op het scherpst van de snede, heeft het team 'Narcissen Advocaten' als geheel het beste gepresteerd.

Narcissen Advocaten is een team bestaande uit vijf enthousiaste studenten van de Master Ondernemingsrecht in Leiden (Pascal Stegers, Melda Seringöz, Boaz van Honk, Frank Bambacht en Faissal Aamri). Dit team onderscheidde zich als uitermate professioneel en cliëntgericht.  

De Legal Business Game is een initiatief van de afdeling ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden opgezet in augustus 2019. Het doel van de Legal Business Game is om studenten op een interactieve wijze kennis te laten maken met de ondernemingsrechtpraktijk. Studenten hebben een langdurige periode praktijkervaring op via uitdagende en interactieve teamopdrachten, welke gekoppeld waren aan de vakken die zij gedurende het jaar volgden. De afdeling ondernemingsrecht heeft met een divers team van hoogleraren, advocaten, docenten en actoren uit de ondernemingspraktijk een intensieve praktijksimulatie gemaakt om studenten kennis te laten maken met de realiteit van de ondernemingsrechtpraktijk.
 
Tijdens de ‘Legal Business Game’ treden studenten - in groepsverband - op als advocaat van verschillende cliënten in fictieve scenario’s gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Het is aan de studenten om het maximale resultaat voor hun fictieve cliënt te behalen. Hierbij worden ze niet alleen geconfronteerd met juridische kwesties, maar ook met veeleisende cliënten, onderhandelingen op het scherpst van de snede en problemen die onmiddellijk moeten worden opgelost.
 
“Ik ben zeer enthousiast over de Legal Business Game en zie het zeker als een aanvulling op het reguliere onderwijs. De meerwaarde zit er voor mij met name in dat je wordt geprikkeld op een meer praktische manier na te denken over (juridische) vraagstukken die naast de game in het reguliere onderwijs aan bod komen. De game loopt deels parallel met het onderwijs van de master, waardoor je de verkregen kennis meteen ('in de praktijk') kan toepassen. Je leert nadenken over de belangen van je cliënt in het licht van het juridisch kader. Dit maakt de studiestof meer tastbaar en het geeft een interessante extra dimensie. De organisatoren van de game zijn zeer betrokken en toegewijd wat ook terug te zien is in de game zelf. De opdrachten en casus zijn goed doordacht en er is echt geprobeerd een realistische simulatie te creëren door nieuwsberichten, radio podcasts, berichten van cliënt, een dataroom etc. De betrokkenheid van advocatenkantoren zorgt bovendien voor een stukje extra verdieping van de stof. Al met al is de Legal Business Game een leuke manier om naast je master actief met de studiestof bezig te zijn en zelf kritisch na te denken over wat je in het onderwijs krijgt aangereikt.” 
-    Emma Stok (Student master Ondernemingsrecht en deelnemer Legal Business Game)

De Legal Business Game liep van midden september 2019 tot en met eind maart 2020. De vier periodes van de Game sluiten aan op het onderwijs dat wordt gegeven in de master Ondernemingsrecht, zodat de theoretische kennis direct kan worden toegepast. In elke fase wordt een andere vaardigheid van de studenten ontplooit en vervolgens getoetst, waarbij de nadruk met name ligt op vaardigheden die voor de juridische praktijk van belang zijn. Zo krijgen studenten op onverwachte momenten telefoontjes van cliënten, waarmee ze direct aan de slag dienen te gaan. De toekomst van de cliënten binnen de simulatie hangt af van de keuzes die door studenten worden gemaakt. Hoe beter de belangen van een cliënt wordt behartigd, hoe meer (fictief) geld de studenten met hun eigen advocatenkantoor verdienen. De uiteindelijke winnaar van de Legal Business Game heeft het meeste geld verdiend. 

De Legal Business Game is genomineerd voor een Gouden Zandloper op het gebied van innovatief juridisch onderwijs. Dank voor de organisatie gaat uit naar de afdeling ondernemingsrecht en meer specifiek Jessie Pool en Yorick van Benten.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.