Universiteit Leiden

nl en

Marcellus Ubbink ontvangt subsidie voor onderzoek naar evolutie enzymen

NWO heeft deze week bekendgemaakt dat Marcellus Ubbink (LIC) een ENW-Klein-subsidie ontvangt voor zijn onderzoek naar de rol van temperatuur in de evolutie van enzymen. In totaal zijn zestien subsidieaanvragen gehonoreerd.

Evolutie en temperatuur

Enzymen zijn moleculen die bijna alle chemische reacties in levende wezens versnellen of reguleren. En net als alle onderdelen van levende wezens worden enzymen gevormd door evolutie. Met de NWO-subsidie gaat Ubbink onderzoeken wat de rol van temperatuur is bij de evolutie van een nieuwe functie voor een enzym. 

In het lab zal Ubbink de evolutie nabootsen bij een enzym dat verantwoordelijk is voor antibioticumresistentie van tuberculosebacteri├źn om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van resistentie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.