Universiteit Leiden

nl en

Goede voornemens voor 2020? Wij helpen je een handje!

Meer sporten, gezonder eten, meer tijd voor jezelf: we nemen het ons elk jaar voor, maar vaak schiet het er al snel bij in. Om je te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met goede voornemens die je gewoon bij de universiteit kan uitvoeren!

1. Ga sporten bij BeeHive in Den Haag

We nemen het ons bijna allemaal voor: in het nieuwe jaar – na de vele uitgebreide kerstmaaltijden en bergen oliebollen – gaan we meer bewegen. Onze sportfaciliteit in Den Haag, The Buzz, maakt het extra makkelijk voor je om te beginnen: van 2 t/m 12 januari kun je gratis sportlessen volgen! Van zumba tot core training, en ook de eerste keer fitness is gratis. Dus wat houdt je tegen?

Check het aanbod bij The Buzz en schrijf je in

In Leiden sporten kan natuurlijk ook, bij het Universitair Sport Centrum

2. Steek je licht op over een nieuw onderwerp: volg een MOOC

Van terrorismebestrijding tot taalwetenschappen, en van internationaal strafrecht tot mindfulness. Met een Leidse MOOC leer je in een aantal weken veel meer over een onderwerp dat misschien wel niets met je studie of werk te maken heeft. En het mooie is: je kunt het gewoon vanuit je luie stoel doen! De Massive Open Online Courses zijn te vinden op Coursera, en voor iedereen gratis te volgen. Elke MOOC bestaat uit verschillende modules waarin docenten van de universiteit de lesstof overbrengen door middel van video-colleges en leeropdrachten. Daarnaast is er mogelijkheid tot online interactie met docenten en medestudenten. Wie slaagt voor alle opdrachten, kan een certificaat aanvragen (tegen betaling).

Bekijk het aanbod MOOCs van de Universiteit Leiden

3. Snuif wat cultuur: bezoek een tentoonstelling in de UB

Als universiteit hebben we best veel schatten in huis, bijvoorbeeld in de Bijzondere Collecties van onze Universiteitsbibliotheek. De UB stelt regelmatig mooie en bijzondere werken ten toon in hun hal. Soms allemaal prenten en boeken over een specifiek Indonesisch sprookjes, dan weer allerlei oude wereldkaarten, of prachtige foto's. Op dit moment toont de UB een van haar nieuwste aanwinsten: het privé-archief van schrijver en kunstenaar Jan Wolkers, dat vorig jaar door zijn vrouw Karina werd overgedragen. Aan de hand van citaten van Wolkers en beelden uit zijn archief worden enkele van de belangrijkste thema’s uit zijn leven en werk gepresenteerd.

Lees meer over de tentoonstelling 'De zeven gezichten van Jan Wolkers'

4. Ga op uitwisseling – maar dan virtueel

Een tijdje studeren aan de Sorbonne in Parijs of The University of Adelaide, zonder je studentenkamer te verlaten? Dat kan met Virtual Exchange! De Universiteit Leiden en acht partneruniversiteiten van over de hele wereld bieden online vakken aan, die studenten kunnen volgen via het virtual exchange program. En je krijgt er gewoon studiepunten voor! Je leert op het moment dat het jou uitkomt, gewoon vanuit je eigen huis, en bouwt ondertussen een internationaal netwerk op. Er zijn nu ongeveer 20 vakken beschikbaar voor Virtual Exchange, die je in je keuzeruimte kunt volgen.

Lees meer over Virtual Exchange

5. Leer een nieuwe taal - of fris je talenkennis op - bij ons Academisch Talencentrum

Altijd al eens Italiaans of Japans willen leren? Je middelbareschool-Frans opfrissen zodat je op vakantie soepeler uit je woorden komt? Of je academische Engels bijspijkeren zodat je makkelijker papers kunt schrijven? Bij het Academisch Talencentrum kun je taalcursussen volgen in meer dan 15 verschillende talen, en variërend in niveau van beginner tot gevorderde. Bij elke taalcursus komen ook culturele aspecten aan bod. Studenten en medewerkers betalen een gereduceerd tarief. Naast Portugees als nieuwe taal en verschillende plus-cursussen in kleine groepen, geeft het Talencentrum dit jaar voor het eerst ook cursussen Nederlandse Gebarentaal!

De lessen starten in februari 2020, bekijk hier het hele aanbod

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.