Universiteit Leiden

nl en

Deze artikelen werden het meest gelezen in 2019

Van de gebrekkige dierenkennis van kinderen tot een groot protest bij de opening van het academisch jaar: de onderstaande artikelen werden opvallend veel gelezen in 2019.

Eksters, merels en mussen: de jeugd kent ze niet meer

Minder dan een kwart van de Nederlandse kinderen kan veelvoorkomende vogelsoorten benoemen. Tot deze en andere conclusies kwam promovendus Michiel Hooykaas van de vakgroep Wetenschapscommunicatie. ‘Het was te verwachten dat ze minder soorten kennen dan volwassenen, maar zelfs alledaagse soorten blijken onbekend voor kinderen’.

Zo begon de Leidse universiteit 444 jaar geleden haar allereerste dag

In 2019 viert de Universiteit Leiden haar 444ste verjaardag. Met talloze activiteiten versterken we de band met de universiteitssteden Leiden en Den Haag. Maar hoe ging dat 444 jaar geleden? Denk aan triomfbogen, lakeien en hellebaardiers. 'Voort trok het, met een groot gheluyt ende wonderbaerlijck rumoer van musquetten, calibers, pistolen.’

Inwijdingsoptocht Universiteit Leiden in 1575

Leidse chemici ontrafelen één van de mysteries van Multiple Sclerose

Leidse chemici hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat zou kunnen verklaren hoe Multiple Sclerose zich ontwikkelt tot een ernstigere vorm. Met hun bevindingen dragen ze bij aan het ontrafelen van het mysterieuze verloop van de ziekte. ‘In de toekomst kunnen we wellicht de afbraak van zenuwcellen tegengaan.’

Een opening van het academisch jaar om niet snel te vergeten

Normaal gesproken is de opening van het academisch jaar een gemoedelijke en kalme aangelegenheid. Dat was op 2 september echter wel anders. Terwijl minister Ingrid van Engelshoven in de Pieterskerk een toespraak gaf, demonstreerden buiten zo’n duizend wetenschappers tegen haar onderwijsbeleid. ‘Ik begrijp dat veel mensen hier in de kerk en hier buiten boos zijn. Maar weet dat het kabinet het belang van de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen scherp op het netvlies heeft.’

Hoogleraar Remco Breuker (Koreastudies) tijdens het protest tegen het herverdelingsplan van minister Van Engelshoven

Jan Hendrik Oort – ‘master of the galactic system’ – krijgt eigen biografie

De Leidse hoogleraar ontdekte hoe je het middelpunt van ons Melkwegstelsel berekent en voorspelde waar kometen vandaan komen. Een van zijn promovendi schreef een biografie over de man die onder meer zijn naam gaf aan de Oortwolk. ‘Hij was een van de grootste wetenschappers van de twintigste eeuw.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.