Universiteit Leiden

nl en

Leren van verschillen tussen patiënten met vaatziekte in het hoofd

Een betere behandeling van vaatziektes in het hoofd, zoals beroertes, begint met meer aandacht voor de verschillen tussen patiënten. Verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen patiënten die ogenschijnlijk hetzelfde zijn. Dat betoogde Marieke Wermer op vrijdag 14 juni 2019 in haar oratie als hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen.

Als neuroloog en hoofd van de polikliniek voor neurovasculaire aandoeningen, ziet Wermer veel patiënten met een vaatziekte in het hoofd, zoals een herseninfarct of een hersenbloeding. 'Gelukkig kunnen we nu steeds meer qua behandeling, maar we kunnen nog veel leren van de verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen,' legt ze uit. 'Er komt steeds meer bewijs dat vrouw-gerelateerde factoren zoals migraine en zwangerschapsvergiftiging invloed hebben op het risico op beroertes. Die kennis zouden we moeten gebruiken voor behandeling en preventie, bijvoorbeeld door ze op te nemen in risicoscores.

Katwijkse ziekte

Ook bij de veelvoorkomende hersenziekte Cerebrale Amyloïd Angiopathie (CAA) spelen verschillen tussen patiënten een rol in het onderzoek. Patiënten met deze ziekte krijgen na verloop van tijd hersenbloedingen en dementie door de opbouw van een eiwit in de hersenvaten. Wermer: '' Gek genoeg verloopt de ziekte niet bij iedereen hetzelfde. De een krijgt op veel vroegere leeftijd klachten dan de ander.' Toeval wil dat er een groep patiënten is met een erfelijke variant van CAA: de Katwijkse ziekte (HCHWA-D). 'Door dragers van de mutatie te bestuderen, kunnen we veel leren over wat er in de hersenvaten gebeurt voordat er bloedingen ontstaan.'

Minocycline

Wermer en collega’s starten binnenkort ook een studie naar een mogelijke behandeling van CAA en de Katwijkse ziekte. 'Het doel van deze pilotstudie is om te onderzoeken of het antibioticum minocycline ontstekingsreacties in de hersenen kan remmen bij zowel de Katwijkse ziekte als de niet-erfelijke sporadische vorm van CAA.'

Meer weten? Lees de volledige oratietekst van Marieke Wermer, 'Zoek de verschillen! De kracht van variatie in de vasculaire neurologie'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.