Universiteit Leiden

nl en

Marieke Wermer

Hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen

Naam
Prof.dr. M.J.H. Wermer
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
m.j.h.wermer@lumc.nl
ORCID iD
null

Marieke Wermer is hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen, in het Leids Universitair Medisch Centrum. Persoonlijke prijzen en subsidies: 2011 VENI NWO/ZonMw 2011 Dekker beurs Hartstichting Junior Staflid 2014 Fellowship Nederlandse Hersenstichting 2016 Dekker beurs Hartstichting Clinical Etablished investigator 2017 Marie Parijs wetenschapsprijs LUMC 2017 VIDI NWO/ZonMW

Meer informatie over Marieke Wermer

Neurovasculaire aandoeningen

De  leerstoel richt zich op neurovasculaire aandoeningen. Hierbinnen heeft Marieke Wermer diverse translationele onderzoekslijnen. 

1) vrouw specifieke risicofactoren voor stoke waarbij in het bijzonder de nadruk ligt op de relatie tussen spreading depolarisaties, migraine en stroke. Doel: onderzoeken waarom vrouwen met migraine een hoger risico hebben op het krijgen van een stroke en de synergie tussen diverse vrouw specifieke risicofactoren(zwangerschapscomplicaties, stolling) op het stroke risico bij vrouwen te onderzoeken om te komen tot een betere preventie van stroke bij vrouwen.

2) Cerebrale amyloid angiopathie (CAA). CAA is een van de meest voorkomende oorzaken voor bloedingen bij ouderen. Doel: begrijpen waarom bloedingen ontstaan bij cerebrale amyloïd angiopathie het vinden van nieuwe biomarkers en aangrijpingspunten voor therapie. 

NWA routes: NeuroLabNL en gezondheidsonderzoek: preventie en behandeling

Daarnaast is ze betrokken bij diverse neurovasculaire projecten gericht op imaging en behandeling van acute stroke patienten en innovatie van zorg.

Wetenschappelijke carrière

Marieke Wermer heeft farmacie (doctoraal examen 1998) en geneeskunde (arts-examen 2000) gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. In 1997 deed zij 10 maanden basaal onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten in het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, in Boston. In 2000 begon zij met haar opleiding neurologie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar opleiding neurologie combineerde zijn met een opleiding tot klinisch epidemioloog (NIHES Erasmus Universiteit Rotterdam, master 2004) en met een promotie op het gebied van intracraniële aneurysmata aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde op 29 september 2006 op het proefschrift “Long-term follow-up and screening for new aneurysms after subarachnoid hemorrhage” (promotor prof.dr. G.J.E. Rinkel). Vanaf januari 2009 is zij werkzaam als vasculair neuroloog in het Leiden Universitair Medisch Centrum waar zij patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs combineert. In 2017 was zij gedurende 6 maanden werkzaam als visiting scientist op het gebied van cerebrale amyloid angiopathie in het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, in Boston. Per 1 februari 2018 is zij benoemd als hoogleraar Neurologie (geplande oratiedatum 14 juni 2019)

Hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Neurologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Nederlandse Hartstiichting Dekker commissie
  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie Wetenschapscommissie
  • European Academy of Neurology Neuroepidemiologie commissie
  • European Stroke organisation Fellow
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.