Universiteit Leiden

nl en

Europese verkiezingen: debatteer mee!

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Wat zijn de grote thema's die spelen? Wat denken de experts ervan? En weet jij al wat je gaat stemmen? Steek je licht op bij een van deze verkiezingsdebatten en lezingen in Leiden en Den Haag!

14 mei - De Grote Europashow met De Kiesmannen

De Italianen willen alleen maar spenden, de Polen en Hongaren breken de rechtsstaat af en de Britten gaan weg. Tegelijkertijd roept Macron op tot een Europese Renaissance, wordt Rutte steeds enthousiaster over Europese samenwerking en wil Frans Timmermans zelfs president van de Europese Commissie worden. Vroeger stond de EU voor vrede en veiligheid; maar nu? Heb jij enig idee welke kant we op moeten gaan? Of heb je eigenlijk geen idee hoe het allemaal in elkaar zit? De Kiesmannen maken je tijdens deze spetterende verkiezingsshow in de Stadsgehoorzaal wegwijs in de Europese politiek.
Georganiseerd door de PKvV en de vijf grote Leidse studentenverenigingen. Lees meer

14 mei - European Elections: What do the experts expect?

Wat kunnen de experts zeggen over de EU-politiek van de voorgaande en de komende jaren? Lezing in het Wijnhavengebouw, met onze wetenschappers Antoaneta Dimitrova en Simon Otjes. Lees meer

15 mei - Het Leidsch Debat

Het Europees parlement gaat over heel veel zaken die ook voor studenten relevant zijn. Daarom organiseren studieverenigingen B.I.L., Code, Elsa, HSVL, SPIL, StOP en Grotius op 15 mei het Leidsch Debat in de Marekerk. Hier zullen verschillende partijen debatteren om jou te overtuigen van hun standpunten en om je een beter beeld te geven op wie je nou eigenlijk stemt! Onder andere Sophie in 't Veld (D66), Arnout Hoekstra (SP en Maurice Hoogeveen (VVD) zijn aanwezig. Lees meer

16 mei - Kennis en Europa: Verkiezingsdebat 2019

Wetenschappelijke kennis houdt zich niet aan landsgrenzen. Europese politieke besluiten hebben grote invloed op de wereld van onderzoek en onderwijs. Daarom organiseren het Montesquieu Instituut, de TU Delft en de VSNU op 16 mei een verkiezingsdebat met als thema 'Kennis en Europa'. Onder leiding van politiek verslaggever Marleen de Rooy en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg gaan wetenschappers, Kamerleden en (kandidaat-)Europarlementariërs in debat in het Wijnhavengebouw. Lees meer

16 mei - Migratiedebat

Hoewel migratie altijd een belangrijk Europees thema is geweest, is het sinds april 2015 niet meer weg te denken uit het nieuws. Sinds dat jaar wordt er gesproken van een ware Europese migratiecrisis. Inmiddels is het aantal asielzoekers dat naar Europa afreist sterk gedaald. Maar migratie blijft een heet hangijzer. Migratie zorgt voor grote uitdagingen, zowel voor de EU, haar lidstaten, de lokale bevolking als voor zij die hun toevlucht zoeken in ons land. Hoog tijd voor een kritische reflectie. Op donderdagavond 16 mei gaan Leo Lucassen en Paul Scheffer in het Academiegebouw met elkaar (en met u) in gesprek over het onderwerp 'migratie & Europa'. Malou van Hintum zal optreden als gespreksleider. Lees meer

17 mei - EP2019: Wat valt er te kiezen?

Jij bent één van de 375 miljoen stemgerechtigde Europeanen. Ben jij voorbereid om 23 mei te stemmen tijdens de Europese parlementsverkiezingen? Nog niet? Kom dan naar het verkiezingsdebat, georganiseerd door het Clingendael Instituut op 17 mei in het Wijnhavengebouw. Luister en debatteer mee met onze EU-experts en de vertegenwoordigers van politieke jongerenverenigingen over de immense uitdagingen waar de unie voor staat. Denk aan asiel en migratie, veiligheid en defensie, sociaaleconomische ongelijkheid, klimaat en de huidige geopolitieke ontwikkelingen. Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.