Universiteit Leiden

nl en

Ineke van der Ham in Het Nieuwsblad over hoe mannen en vrouwen kaartlezen

Neurowetenschapper ­Ineke van der Ham trekt uit haar onderzoek 'Navigeren kun je leren' de conclusie: 'mannen en vrouwen hebben eenzelfde oriëntatievermogen. Maar dat betekent daarom niet dat ze net zo goed kaart kunnen lezen.' Lees meer in het Belgische Nieuwsblad.

Kent u iemand die vaak verdwaalt als gevolg van NAH en deze zomer mee wil doen aan een onderzoek naar een navigatietraining? Doe mee aan Wayfinder: onderzoek naar de effectiviteit van een Navigatie Revalidatie Training

Ineke van der Ham in de media

Neurowetenschapper Ineke van der Ham onderzoekt het navigatievermogen van gezonde mensen en patiënten met hersenletsel. Daarover vertelt ze in diverse media.

Het Nieuwsblad

'In 2017 en 2018 hebben we 13.000 Vlamingen en Nederlanders gepeild naar hun oriëntatievermogen', zegt neurowetenschapper ­Ineke van der Ham. 'Mannen en vrouwen oriënteren zich op een andere manier en gebruiken daar ook andere hersendelen voor. Mannen kijken vooral naar de weg en onthouden hoe ver ze moeten rijden voor ze naar links of rechts moeten. Vrouwen werken vooral visueel en doen meer een beroep op herkenningspunten.  Als er enkel een zeer abstracte basic kaart is om je te oriënteren, dan hebben vrouwen de geheugensteuntjes niet en zal het hen minder goed lukken.'
Een vodje nostalgie: waarom onze journalist nog steeds van zijn wegenkaart houdt

RTL Nieuws - EditieNL

'Gelukkig kun je navigeren leren', zegt Ineke van der Ham in gesprek met de reporter van EditieNL Lonneke Haveman. Die zoekt en vindt de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Wassenaarseweg 52, Leiden, zonder navigatiesysteem.
Dom dom zonder TomTom

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie