Universiteit Leiden

nl en

Ineke van der Ham over 'Navigeren kun je leren'

Hoe kan het dat de ene persoon weleens verdwaalt en de ander een wandelend kompas lijkt? De Leidse neurowetenschapper Ineke van der Ham is benieuwd naar hoe mensen navigeren. Voor haar publieksonderzoek samen met het Weekend van de Wetenschap wil ze zo gespreid mogelijke data verzamelen. Aan tafel bij omroep Max nodigt ze speciaal 75-plussers uit om mee te doen met 'Navigeren kun je leren'.

Doe mee aan het publieksonderzoek 'Navigeren kun je leren'. Daarmee wil Van der Ham patiĆ«nten met navigatieproblemen helpen. Want bijna 1 op de 3 mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en toch bestaat er nog geen succesvolle therapie. Om een goede behandeling te geven is het belangrijk om te weten hoe mensen de weg vinden. 

Klopt het dat mannen beter kunnen kaartlezen?

Van der Ham wil in een jaar tijd zoveel mogelijk data verzamelen met waardevolle informatie over hoe mensen navigeren. Tijdens het Weekend van de Wetenschap en de Museumnacht Amsterdam staat ze in NEMO Science Museum met een testopstelling voor bezoekers. Met de uitkomsten kan ze beter begrijpen welke factoren een rol spelen bij succesvolle navigatie. Ze is speciaal benieuwd naar het effect van leeftijd en geslacht op de prestatie van mensen die de navigatieopdrachten doen. Klopt het bijvoorbeeld dat mannen beter kunnen kaartlezen? En als je ouder wordt, verlies je dan het overzicht? 

Van der Ham: 'Door mee te doen met dit onderzoek zorg je ervoor dat we een antwoord vinden op deze vragen en help je ons met het ontwikkelen van een behandeling die mensen met navigatieproblemen weer de weg laat vinden.' 

Doe mee aan het landelijk publieksonderzoek over navigeren

Wil je weten hoe jij navigeert? Doe dan mee aan het onderzoek. De test bestaat uit een game waarin je een aantal opdrachten uitvoert. De test duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijg je direct de uitslag over jouw navigatievermogen.
Navigeren kun je leren

Waarom dit onderzoek?

Een grote groep mensen ondervindt in hun dagelijks leven problemen met navigeren. Zij raken voortdurend de weg kwijt en kunnen dus simpele activiteiten als een boodschap doen of even op bezoek gaan niet meer zomaar uitvoeren. Zij zijn afhankelijk van hulp van anderen. Ook kan verdwalen een indicatie zijn voor beginnende dementie. Er bestaat nog geen behandeling voor dit probleem. Daar willen de onderzoekers graag verandering in brengen. 

Van der Ham: 'Toen ik voor het eerst een patiĆ«nt ontmoette met heftige verdwaalklachten, was ik gefascineerd door haar verhaal. Want de impact hiervan op haar leven was enorm. Dat wil ik gaan veranderen, dacht ik toen ik erachter kwam dat we nog helemaal geen middelen hebben om dit soort klachten te behandelen. Sindsdien hebben we veel experimenten gedaan naar navigeren en verdwalen.'

De Kennis van Nu

Van der Ham vertelt in De Kennis van Nu over haar publieksonderzoek 'Navigeren kun je leren'. De navigatietest resulteert in persoonlijke tips. Na de sneak preview denkt presentatrice Elisabeth: 'heel Nederland heeft wel een navigatiecursusje nodig.' 

Banner: Ineke van der Ham bij Max Vandaag - Tijd voor MAX op NPO