Universiteit Leiden

nl en

Eerste LUCAS Publieksprijs voor Hugo Koning

Hugo Koning, expert in Griekse mythologie, wint de Lucas Publieksprijs omdat hij zijn onderzoek op zo ontzettend veel manieren heeft verspreid onder het brede publiek. Het is de eerste keer dat het Leiden University Centre for Arts in Society (LUCAS) een publieksprijs uitreikt. Hugo, lachend: 'Ik kon al niets vinden over deze prijs via internet.'

Rick Honings (links), Hugo Koning in het midden met de wisselbokaal en Casper de Jonge (rechts).

Bijzonder actief

Het meest trots is Hugo op zijn nieuwe literaire reisgids 'Het eiland van Pelops'. Het beschrijft Griekenland in verschillende periodes zoals de Byzantijnse en de WO2. Die tijden zijn goed zichtbaar als je in Griekenland bent. 'Neem bijvoorbeeld de oude mythen. Die spelen zich af op bepaalde locaties en probeer ik met de reisgids in een betekenisvolle context te plaatsen. Maar ik heb het niet alleen gedaan hoor! Samenwerking is erg belangrijk in het onderzoek. Ik heb het boek samen met Hans Verheij geschreven. En het vertrouwen krijgen van een uitgever is ook heel belangrijk.'

'Zijn leesbare boeken en zeer geliefde publiekslezingen maken onderzoek naar de oudheid op een ontspannen manier toegankelijk voor een enorm publiek van leerlingen, docenten in het voortgezet onderwijs en liefhebbers van Griekenland.'

Hugo combineert zijn werk als universitair docent bij LUCAS met een aanstelling op het Stanislas College in Delft, waar hij conrector van het gymnasium is. Daarnaast schrijft hij examenbundels en toegankelijke vertalingen. Sinds 2018 is Hugo ook lid van het College voor Toetsen en Examens.

De goede relatie tussen voortgezet onderwijs in de klassieke talen en de universiteit is volgens de commissie die de publieksprijs uitreikte in hoge mate aan Hugo te dankenIn 2018 verscheen de examenbundel Een wankelbaar bezit. Herodotos literover tirannie (met Daniël Bartelds, Hugo Koning, Simon Veenman en Hans Verheij). 

Met Casper de Jonge organiseert hij ook de succesvolle pubquiz 'Ken Uw Klassieken', waar jaarlijks 200 classici en liefhebbers op af komen.

Tien genomineerden

Sinds 2018 kent LUCAS een Impactcommissie, bestaande uit Olga van Marion, Sara Polak, Astrid van Weyenberg, Andries Hiskes, Casper de Jonge, en Rick Honings (algemeen bestuurslid LUCAS). Zij hebben zich gebogen over de inzendingen die naar de commissie werden ingestuurd. En inzendingen waren er! In totaal waren er 10 voordrachten, die laten zien hoe rijk het LUCAS instituut is, en wat voor mooie initiatieven en activiteiten er tot stand komen. De overige voordrachten:

Nanne Timmer

Als redacteur heeft Nanne in 2017 'La isla de Cuba: Twaalf Verhalen en een Revolutie' samengesteld, waarin ze met alumni heeft samengewerkt voor de vertalingen. Bijna elk jaar pakt ze zo’n project aan, om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de Latijns-Amerikaanse cultuur, en het Spaanstalige publiek met de Nederlandse cultuur. Dat laatste komt bijvoorbeeld tot uiting in de Spaanstalige bloemlezing van Nannes hand die in 2019 is verschenen, over leven en werk van de Nederlandse kunstenaar Gerard Fieret.

Sigrid de Jong

Sigrid is gevraagd door het Rijksmuseum van Oudheden om gastconservator te zijn van de tentoonstelling Peastum ervaren, die op 2 mei 2019 wordt geopend. Deze komt voort uit haar in 2014 verschenen proefschrift Rediscovering Architecture. In de tentoonstelling wordt dit onderwerp bij een groter publiek geïntroduceerd; het is ook een mooie samenwerking tussen de universiteit en een belangrijke partner in de regio: het RMO.

Peter Verstraten

Peter Verstraten is sinds de zomer van 2012 betrokken bij de filmcommissie die zes keer per jaar filmvertoningen organiseert in Het Ketelhuis Amsterdam en Louis Hartlooper Complex Utrecht onder de noemer ‘Psychoanalyse en film’. Een avond bestaat uit een inleidende lezing door steeds wisselende gastsprekers, filmvertoning, en nagesprek. Zelf heeft Peter meerdere keren zo’n lezing verzorgd; hij is bovendien sinds 2014 de vaste moderator in Utrecht. Deze avonden worden druk bezocht. Groeiend succes blijkt verder uit het feit dat het programma inmiddels ook in Lux Nijmegen en Lumière Maastricht wordt gedraaid.

Onderzoeksgroep Paul Smith

Paul Smith is met zijn onderzoeksgroep organisator van de tentoonstelling Fish & Fiction, die van september 2018 tot januari 2019 plaatsvond in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Deze tentoonstelling, die veel media-aandacht heeft gekregen, ging over de eeuwige fascinatie voor vissen. Daarvoor werd een fraaie catalogus gemaakt (die ook online raadpleegbaar is), en er werd een bijzondere video gemaakt: Een draak van een vis.

Elizabeth den Hartog

De opleiding Kunstgeschiedenis heeft Elizabeth den Hartog voordragen voor de Publieksprijs 2019, vanwege het enthousiasme en de energie waarmee ze zich wijdt aan het ontsluiten van het middeleeuwse erfgoed voor een breder publiek. Elizabeth geeft in het hele land en ver daarbuiten publiekslezingen op uitnodiging van erfgoedinstellingen, gemeentes, kerkgemeentes en andere groeperingen. Ze schreef talrijke boeken en artikelen en wist daarmee een breed lezerspubliek te bereiken dat de universitaire wereld ver overstijgt.

Editors van het Leiden Arts in Society Blog (Sophia Hendrikx, Merel Oudshoorn, Layla Seale, Lieke Smits, Tim Vergeer)

Het Leiden Arts in Society Blog bestaat bijna drie jaar en is een initiatief van de promovendi van LUCAS. Er verschijnen blogs op van promovendi, maar ook van LUCAS-medewerkers en gastbloggers. De bedoeling is om een breder publiek in te lichten over het onderzoek dat in LUCAS wordt verricht. Elke week verschijnt er een bijdrage; momenteel zijn er 140 posts gepubliceerd. De best gelezen blog trok ruim 6000 ‘page views’.  

Paul Hoftijzer

In 2000 werd Paul Hoftijzer benoemd tot curator van de Bibliotheca Thysiana (Rapenburg 25). De taak van de curator is om het testament van Johannes Thysius (1622-1653), de stichter van de bibliotheek, uit te voeren. Dat testament behelst onder meer dat de boeken die Thysius naliet, moesten dienen ‘tot publique dienst der studie’. Sinds 2000 heeft Hoftijzer zich als geen ander ingezet om de in het testament geformuleerde wens gestand te doen. Zo heeft hij in de periode 2000-2019 naar schatting alleen al meer dan vierhonderd rondleidingen verzorgd, waarmee hij omgerekend zo’n 8000 mensen heeft bereikt. Een van die bezoekers heeft na een rondleiding van Hoftijzer in haar testament bepaald dat haar nalatenschap ten goede diende te komt aan de bibliotheek.

Christoph Pieper en Susanna de Beer

Deze twee enthousiaste classici hebben hebben – na afloop van een excursie naar Rome – samen met een groep enthousiaste studenten Latijn een literaire reisgids gemaakt: De vereeuwigde stad. Een literaire reisgids door het antieke Rome (2018). Er hoort ook een mooie website bij, www.devereeuwigde stad.nl. Door de website te gebruiken, kunnen bezoekers in Rome langs de monumenten met hun telefoon of tablet wandelen, live zien waar ze zijn op de plattegrond en ter plekke klassieke teksten over de monumenten lezen. Het project is ook in didactisch opzicht heel innovatief geweest. Twee van de redactieleden van de reisgids waren studenten van de Research Master en ook de website werd in nauwe samenwerking met studenten ontwikkeld en omgezet.

Jürgen K. Zangenberg

In het najaar van 2018 trad Jürgen Zangenberg op deskundige in de vierdelige EO-documentaire Jezus van Nazareth, een zoektocht naar de plaatsen waar Jezus geleefd zou hebben. Hij vervulde een belangrijke rol in het geheel: hij gaf de redacteurs inhoudelijk imput, adviseerde over locaties, en legde contacten. Maar het belangrijkste: hij stond ook zelf voor de camera. Op die manier heeft hij een groot publiek weten te bereiken. De vier afleveringen werden tussen 24 en 27 december 2018 uitgezonden door de NPO. Rond de kerstdagen dus, met een groot kijkerspubliek tot gevolg.

Over de LUCAS Publieksprijs

De LUCAS Publieksprijs is bedoeld voor onderzoekers die een publiek aanspreken dat breder is dan de academische gemeenschap. De prijs bestaat uit 1000 euro, een wisselbeker en eeuwige roem. Medewerkers van het LUCAS dragen zichzelf, een onderzoeksgroep of collega voor. 

Foto boven: groepsfoto van de winnaar met de genomineerden.

Tekst: Rick Honings en Nathalie Borst mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.