Universiteit Leiden

nl en

Twijfels over je toekomst? Een mentor denkt met je mee

Tijdens je studie moet je veel keuzes maken. En met alle mogelijkheden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Waar wil ik stage lopen? En wat zijn mijn opties op de arbeidsmarkt? Ook studenten Justin en Seif worstelden met deze vragen. Daarom schakelden zij de hulp in van het Mentornetwerk van de universiteit.

Waarom heb je je aangemeld bij het Mentornetwerk?

Justin: ‘Aan het einde van mijn bachelor International Studies vroeg ik me steeds vaker af: wat kán ik worden en vooral, wat wíl ik worden? Mijn studiegenoten hadden al grootse plannen, maar ik herkende me niet in hun dromen. Ik had behoefte aan advies. En dan het liefst van iemand met dezelfde achtergrond als ik. Via het Mentornetwerk ben ik in contact gekomen met mijn mentor; een Leidse alumnus die werkt bij de Nederlandse ambassade in China.’

Seif: ‘In de OWL-week hoorde ik voor het eerst van het Mentornetwerk en de mogelijkheden die het biedt. Omdat ik nog niet weet waar ik na mijn studie wil werken, zocht ik naar ervaringen van alumni vanuit verschillende landen. Het is handig dat je in het Mentornetwerk kunt selecteren op zowel vakgebied als land. Het Mentornetwerk is voor internationale studenten ook ideaal om hun netwerk in Nederland sneller op te bouwen.’

Hoe zocht je een mentor uit?

Justin: ‘Werken bij een ambassade heeft altijd al mijn interesse gehad. Ik ben gaan zoeken naar mentoren in dit vakgebied en selecteerde landen die mij aanspraken. Zo kwam ik terecht bij mijn huidige mentor. Op dit moment oriënteer ik mij op een master op een heel ander vakgebied. Daarom heb ik nu ook contact gelegd met alumni die in dezelfde situatie hebben gezeten.’

Seif: ‘Ik herkende mij direct in het profiel van mijn mentor. Ik studeer Rechten, maar wil uiteindelijk geen rechter of advocaat worden. Mijn mentor is na zijn studie Rechten een heel andere weg ingeslagen. Ik was heel benieuwd naar zijn ervaringen in de zoektocht naar zijn droombaan.’

Wat heeft je mentor je opgeleverd?

Justin: ‘Mijn mentor is heel open over zijn ervaringen: hij vertelt over het reilen en zeilen op een ambassade en licht de keuzes in zijn loopbaan toe. Daarnaast heeft een andere mentor mijn cv gecheckt en helpt mij bij het schrijven van motivatiebrieven. Ook in mijn zoektocht naar stages denkt mijn mentor actief mee. Hij weet organisaties die goed aansluiten bij wat ik wil, maar waar ikzelf nog niet aan had gedacht.’

Seif: ‘Mijn mentor vindt het heel belangrijk dat studenten hulp krijgen van alumni. Daarom heb ik een week na het eerste contact al met hem afgesproken. We vertelden elkaar wat we verwachtten en hij heeft aangegeven wat hij voor mij kon beteken. Hij heeft me veel tips gegevens over mogelijke banen en stages. Ook mag ik zijn netwerk gebruiken om met de juiste personen in contact te komen.’

Waarom zou je anderen aanraden om het Mentornetwerk te gebruiken?

Justin: ‘Een netwerk moet je al vroeg in je studie opbouwen, niet pas op het moment dat je het nodig hebt. Het Mentornetwerk kan je hierbij helpen. Het brengt je in contact met mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten als jij, waardoor ze je kunnen helpen met handige tips and tricks.’

Seif: ‘Tegenwoordig is veel informatie op internet te vinden. Maar de keuzes en fouten die een alumnus in zijn/haar loopbaan heeft gemaakt, hoor je alleen als je met ze in gesprek gaat. Naast advies en ervaringen delen kan een mentor ook concreet iets voor je doen, zoals je cv checken. Aarzel niet om vragen te stellen aan je mentor, die is er om je te helpen!’

 

Worstel jij ook met het vinden van een relevante stage? Of kan jij wel wat carrièreadvies gebruiken? Meld je aan voor het Mentornetwerk via www.mentornetwerk.universiteitleiden.nl!

Alumnus? Meld je aan als mentor!

Voor het mentornetwerk zijn wij op zoek naar alumni die hun kennis en ervaring willen inzetten om studenten en jonge alumni op weg te helpen met hun loopbaan!

Meld je aan als mentor!
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.