Universiteit Leiden

nl en

Bijna afgestudeerd? Het Mentornetwerk biedt mogelijkheden!

Wanneer het einde van je studententijd dichterbij komt kan het best spannend zijn om na te denken over wat je daarna wilt gaan doen. Ben ik wel klaar voor de arbeidsmarkt? En wat zijn eigenlijk mijn opties? Vrijwel elke student worstelt met deze vragen, zo ook Lisanne en Wilbert. Zij schakelden de hulp in van het Mentornetwerk van de universiteit.

Waarom heb je je aangemeld bij het Mentornetwerk?

Wilbert: ‘Ik bevind me momenteel in de eindfase van mijn bachelor en ik was aan het kijken voor een master. Hierdoor realiseerde ik me dat het afstuderen niet ver meer is. Met mijn studies Politicologie en Rechtsgeleerdheid zijn er veel opties maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Ik had behoefte aan advies. Het liefst van mensen die ook vrij recent in deze positie hebben gezeten. Via het Mentornetwerk kan ik in contact kan komen met alumni die net begonnen zijn met werken en mij goed kunnen adviseren.’

Lisanne: ‘Ik ben bijna klaar met mijn masterstudie en dan gaat natuurlijk de vraag spelen: wat ga ik daarna doen? Hoewel ik wel wat ideetjes in mijn hoofd had, dacht ik dat het goed zou zijn om een ander naar ervaringen en tips te vragen.’

Hoe zocht je een mentor uit?

Wilbert: ‘Ik koos mijn mentor om twee redenen: hij was jong en net afgestudeerd. Daarnaast werkte hij bij de overheid, een plek waar ik graag ook zou willen werken in de toekomst.’

Lisanne: ‘Ik wilde heel graag na het afronden van mijn scriptie een stage lopen om zo ervaring op te doen voordat ik de arbeidsmarkt op ga. Ik ben gaan zoeken naar mentoren in het werkveld waar ik eventueel in geïnteresseerd ben. Zo kwam ik terecht bij Robin Nieuwenkamp, die momenteel rijkstrainee is bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat mij aan zijn profiel aansprak, was dat hij archeologie heeft gestudeerd en dus een opleiding heeft afgerond die niet per se aansluit bij de trainee-plek die hij nu heeft.’

Wat heeft jouw mentor je opgeleverd?

Wilbert: ‘Mijn mentor heeft me voorzien van verschillende handige tips, onder andere hoe ik me nog meer kan onderscheiden tijdens mijn studententijd. Hij gaf me advies voor het zoeken naar een stage, over hoe ik mezelf het best kan profileren en over hoe ik er het best achter kan komen wat voor carrière ik wil. Het waren prettige en nuttige gesprekken waar ik veel aan heb gehad.’

Lisanne: ‘Toen ik Robin om hulp vroeg, was ik op zoek naar een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar ik merkte dat mijn gebrek aan ervaring zelfs bij het vinden van een stage al vaak als reden van afwijzing werd gegeven. Ik vroeg me af Robin hier tips voor had en hoe hij bij de rijksoverheid terecht was gekomen als trainee. Een van zijn tips was om goed te kijken waar ik mezelf graag stage zou zien lopen. Vervolgens de websites van deze bedrijven goed bestuderen en een beeld krijgen van de onderwerpen die spelen, en op zoek gaan naar de juist contactpersoon. Hier kon hij eventueel bij helpen. Robin adviseerde me om vooral niet te twijfelen en door te gaan met zoeken. Uiteindelijk heb ik mede dankzij dat advies een mooie stage in het buitenland gevonden!’

Waarom zou je anderen aanraden om het Mentornetwerk te gebruiken?

Wilbert: ‘Het Mentornetwerk is handig omdat het je in contact kan brengen met mensen die in dezelfde situatie hebben gezeten als jij, waardoor ze je perfect kunnen voorzien van handige tips and tricks. Daarnaast kunnen ze ook hun netwerk voor je openstellen, waar je dan eventueel gebruik van kunt maken.’

Lisanne: ‘Als je studeert en nog geen ervaring hebt op de arbeidsmarkt kan dat soms overweldigend overkomen. Het is fijn om advies te krijgen van iemand die die weg al bewandeld heeft en die weet hoe het kan lopen. Soms is een geruststelling al fijn, bijvoorbeeld om te horen dat de mentor het ook lastig vond toen hij/zij net was afgestudeerd; je bent niet de enige!’

Online tool

In het Mentornetwerk van de Universiteit Leiden vind je honderden Leidse alumni in allerlei functies en met uiteenlopende achtergronden. Heb je bijvoorbeeld een vraag over jouw voorbereiding op de arbeidsmarkt? Je eerste baan, solliciteren of je masterkeuze? Je kiest zelf een mentor én de vorm van jullie mentorrelatie: per mail, telefoon of face to faceOntdek het Mentornetwerk.

Bent u alumnus en stelt u zich graag beschikbaar als mentor voor studenten en jonge alumni? Bezoek de alumniwebsite voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.