Universiteit Leiden

nl en

Sanne Vliegenthart: vloggen en Instagrammen in Londen

De studententijd van succesvol vlogger Sanne Vliegenthart (29) verliep niet volgens het geijkte patroon. Ze bleef in Katwijk wonen, buiten bereik van het studentenleven. Maar ze ging wel studeren in de VS en begon al in haar eerste studiejaar een YouTubekanaal.

De universiteit maakt er graag reclame mee: in je studententijd maak je vrienden voor het leven. Zo niet Sanne Vliegenthart. Ze studeerde Engelse taal en cultuur van 2008 tot 2013 maar zegt geen contact meer te hebben met medestudenten. How come? ‘Ik bleef bij mijn ouders in Katwijk wonen en had daar een uitgebreide en hechte vriendenkring. Ik werd ook geen lid van een studentenvereniging.’ Vliegenthart  had het gezellig met haar medestudenten maar dat leidde niet tot bestendige vriendschappen. En misschien kwam het ook hierdoor: ze begon al in het eerste studiejaar een YouTube-vlog waarmee ze veel contacten in het buitenland opdeed.

Sanne Vliegenthart
Voor the Queen's House in Greenwich. Vliegenthart bezoekt in het weekeinde graag deze buurt.

YouTubekanaal

Voor haar YouTubekanaal Booksandquills maakte Vliegenthart filmpjes over allerlei zaken, vooral over Engelstalige literatuur, waar ze dol op was. Dat was in die tijd nog een bijzonderheid dus al snel had ze wereldwijd 3000 volgers. Bij hen vond ze meer gelijkgestemde geesten dan in haar studie. Ook belangrijk: ze ging een half jaar studeren aan het Elmhurst College in de VS. ‘Dat was heel erg leuk.’ De sluimerende avonturier die in de Katwijkse studente school, was wakker aan het worden maar moest zich nog even de slaap uit de ogen wrijven: Vliegenhart deed twee jaar over haar master.

Vertaalmaster

'Ik was van plan de vertaalmaster te gaan doen maar had een vakantiebaantje op een camping zonder internet. Uiteindelijk was ik domweg te laat met inschrijven, de vakken zaten vol. Misschien was ik ook nog net niet klaar voor die laatste stap. In elk geval heb ik eerst nog een jaar heel veel literatuurvakken gevolgd. En natuurlijk heel veel gelezen. Daarna was ik wél op tijd met inschrijven en heb ik geweldig genoten van de vertaalmaster. Nog steeds heb ik het in mijn vlogs regelmatig over vertalen.'

Naar Londen

Een bericht van een Amerikaanse vriendin in 2013 veranderde alles. ‘Ik ga twee jaar in Londen studeren, kom je ook’, mailde ze aan Vliegenhart. En ze ging, een maand na haar afstuderen. Gelukkig had ze haar spaargeld om op te teren want het viel niet mee om in Londen voet aan de grond te krijgen. Ze solliciteerde zich suf, vooral bij uitgeverijen. Tijdens korte stageperiodes bij uitgevers kwam ze erachter dat kennis van social media een waardevole rol kon spelen. Daarom veranderde ze van richting door op social media-gerichte functies te solliciteren. En toen lukte het: ze kon aan de slag als social media-coördinator bij de young adult-uitgeverij Hot key Books. Drie jaar later stapte ze over naar Penguin Random House UK. Daar was ze de stem achter Penguin Platform, social media-kanalen, ook weer gericht op jongeren. Daarnaast bleef ze elke week een video plaatsen op haar eigen YouTube kanaal.

Wie: Sanne Vliegenthart
Studie: Engelse taal en cultuur (2008-2013)
Studentenvereniging: geen lid
Favoriete plek(ken) in Leiden: 'De Burcht. Gek genoeg heb ik die pas in de loop van mijn studie ontdekt. De Burcht is zo verbonden met de geschiedenis van de stad. Ook heerlijk vond ik de Hortus botanicus, zeker sinds je er als student gratis in mocht. En voor uit eten ging ik graag naar de Malle Jan.'

Sanne Vliegenthart
Sanne Vliegenthart op vakantie in haar studietijd

Veel volgers

Door haar activiteit op YouTube en inmiddels ook op Instagram, heeft ze een reputatie opgebouwd. Ze vlogt over reizen, eten en Londen en bereikt daarmee veel mensen: als vlogger op YouTube heeft ze 176.00 volgers, op Instagram 43.000. Met dat aantal volgers heeft ze het grootste boek-gerelateerde YouTube-kanaal in Groot Brittannië. Vliegenthart gaat zorgvuldig om met haar reputatie. Ze werkt soms samen met een uitgever om een boek te promoten, dat kan zijn tegen betaling als deel van een marketing campagne, maar alleen als het boeken zijn die ze ook echt zou aanraden aan haar volgers.

Sinds 1 september is Vliegenthart weg bij Penguin. Ze wil een bestaan als freelancer opbouwen. Ze denkt dat dat kan omdat ze naar aanleiding van haar vlogs nu al wordt uitgenodigd voor commerciële opdrachten en ook als freelancer fotografeert, video's bewerkt en andere dingen doet die ze in haar banen en door haar vlogactiviteiten heeft geleerd. Verder is ze nog helemaal into de Engelstalige literatuur en heeft ze in haar vlogs ook auteurs geïnterviewd.

Sanne Vliegenthart
Zo, maar dan enthousiast vertellend, is Vliegenthart vaak op haar vlog te zien.

Blij ei?

Wie de video’s van Vliegenthart bekijkt ziet een blij ei, iemand die tot in het diepst van haar wezen enthousiast is. Maar dat kan haast niet altijd zo zijn. Sommige vloggers gaan zelfs ten onder aan het ophouden van hun blije imago. Vliegenthart: 'Ik sta in het leven zoals ik me laat zien in mijn vlogs, als een door het leven gekieteld mens. Maar natuurlijk heb ik wel eens een off day.' Dat pakt ze pragmatisch op: ze heeft altijd enkele video’s en Instagramfoto’s op voorraad. ‘Mezelf op mijn treurigst laten zien is niet mijn stijl.’

Woonruimte delen

De rampenverhalen over een woning vinden in Londen – nog erger dan in Amsterdam - noopt tot de vraag: hoe woont Vliegenthart? 'Ik woon Londen Noord, niet zo ver van het centrum. Standaard in Londen is dat je met een of enkele anderen een appartement deelt. Ik ken in mijn beroepsgroep niemand van mijn leeftijd die anders woont.’ Inmiddels heeft Vliegenthart een vriend, de Ierse webontwikkelaar Ger, die gelukkig vlakbij woont. Op den duur willen ze gaan samenwonen. 

Maar de Brexit dan, wat betekent die voor haar? ‘Ik heb me geabonneerd op een emailnieuwsbrief met de laatste regelgeving. Het ziet er nu goed uit. Europeanen die al langere tijd in het VK wonen en werken, kunnen gewoon blijven. Het reizen naar Nederland zal wel wat omslachtiger worden.' 

Over vijf jaar

Waar wil Vliegenthart over vijf jaar staan? ‘Dan wil ik als freelancer succesvol zijn en mijn competenties verder hebben uitgebreid. Ik wil meer de creatieve kant uit, bijvoorbeeld richting grafisch ontwerpen. Wat ik ook erg leuk vind is schrijvers interviewen en paneldiscussies organiseren op evenementen, bijvoorbeeld op de literatuurfestivals die Engeland kent. En natuurlijk blijf ik actief op social media.’

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.