Universiteit Leiden

nl en

De hele wereld komt samen in Leiden

Onder een typisch Nederlandse grijze lucht verzamelen ruim 1300 internationale studenten zich rondom mentoren en hun genummerde bordjes. Het is de start van de Orientation Week Leiden: de introductieweek speciaal voor internationale studenten van de Universiteit Leiden.

Twee keer per jaar wordt de Orientation Week Leiden (OWL) georganiseerd, voor de start van elk nieuw semester. Deze zomereditie is de grootste, door de vele studenten die een volledige bachelor of master in Leiden gaan volgen. Zij beginnen in september, en maken deze week kennis met de stad en de universiteit. De nieuwe studenten komen van over de wereld. We vroegen enkele van hen in de zomer van 2018 wat hen naar Leiden heeft gebracht.

Paola (18, Italië) – Bachelor Psychologie

Paola wilde haar studie psychologie sowieso in het Engels gaan volgen, niet in het Italiaans. De keuze viel al snel op Nederland. ‘Het onderwijs is hier goed, en mensen spreken goed Engels.’ Bijkomend voordeel: studeren in Nederland is voordelig voor de Italiaanse. In de winter heeft ze vijf universiteiten bezocht. ‘Leiden sprong er meteen uit. De stad is gezellig, en ik vind het leuk dat de gebouwen door de hele stad heen staan, niet apart op een campus.’ Ze heeft zin om deze week de stad en haar medestudenten te leren kennen. ‘Ik hoop veel nieuwe vrienden te maken in mijn studententijd hier.’

Jack (22, Engeland) – Master Public International Law

‘Ik wilde graag mijn master in het buitenland doen, maar wel ergens waar ze goed Engels spreken,’ zegt Jack. Internationaal publieksrecht aan de Leidse rechtenfaculteit staat heel goed aangeschreven. ‘Ik vind dat een boeiend vakgebied, maar in mijn bachelor was er nog weinig aandacht voor. Ik verheug me erop er nu helemaal in te kunnen duiken.’ Hij heeft ook veel zin om een nieuw land te ontdekken. ‘Ik merk nu al het verschil met Engeland. Mensen zijn veel relaxter, veel vriendelijker. Alleen het weer is hetzelfde,’ lacht hij terwijl hij zijn paraplu open klapt.

Zhonghua (20), Yifing (20) en Guqiao (21, alle drie uit China) – Rechten

Ze hebben elkaar pas net ontmoet, maar praten nu al honderduit met elkaar: Zhonghua, Yifing en Guqiao gaan alle drie een semester Rechten doen. De goede reputatie van Leiden op het gebied van rechtsgeleerdheid was de belangrijkste reden om hierheen te komen. Zhonghua vertelt dat ze al kennis had gemaakt met Leidse studenten in een internationale moot court-competitie. ‘Mijn eigen universiteit heeft veel uitwisselingsprogramma’s met Amerikaanse universiteiten, maar ik wilde liever naar Europa.’ De nabijheid van het Internationale Strafhof gaf het laatste zetje. Yifing: ‘En de stad is prachtig!’ Ze hebben zin om aan de slag te gaan, en te ontdekken hoe de academische wereld in Nederland in elkaar steekt.

Van links naar rechts: Guqiao, Zhonghua en Yifing uit China komen hier een semester Rechten studeren.

Tang (25, China) – Master Computer Science and Business Studies

In China volgde Tang al een bachelor Informatica, maar ze wilde toch wat meer de zakelijke kant van de ICT op. De Leidse master Computer Science and Business Studies was dus precies wat ze zocht. ‘En ik had al veel gehoord over de Universiteit Leiden op mijn eigen universiteit. Leiden is beroemd bij ons!’ Ze heeft nog even getwijfeld tussen Leiden en een vergelijkbare master in Amsterdam. ‘Maar hier in Leiden is de studie veel internationaler, zowel qua studenten als docenten. Dat spreekt me meer aan.’

Maxi (19, Duitsland) – Bachelor Psychologie

Maxi gaat in september ook beginnen aan de bachelor Psychologie. ‘Ik had me bij verschillende universiteiten in Nederland aangemeld, en was zowel in Amsterdam als in Leiden aangenomen.’ Toen de Duitse beide universiteiten bezocht, was de keuze snel gemaakt. ‘Amsterdam is zo crowded, Leiden is veel relaxter.’ Bovendien spreekt het studieprogramma in Leiden haar meer aan, omdat je in het derde jaar van de bachelor al kunt specialiseren. Lachend: ‘Maar eerst maar eens zien dat ik het derde jaar haal!’. Om zich thuis te voelen en meer mensen te leren kennen, wil Maxi gaan volleyballen. ‘Samen sporten is een goede manier om vrienden te worden.’

Fietsverkoop

Een terugkerend onderdeel van de OWL is de fietsverkoop aan het begin van de introductieweek. Immers, internationale studenten moeten zich ook kunnen verplaatsen in Leiden. Maar hoe goed kunnen ze omgaan met een fiets? Wij namen de proef op de som.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.