Universiteit Leiden

nl en

Leiden verwelkomt internationale studenten

Grote kans dat je afgelopen week in Leiden bent tegengekomen: groepjes internationale studenten op verkenning in de stad. Dinsdag 24 januari startte de Orientation Week Leiden (OWL) – de halfjaarlijkse introductieweek waar ditmaal ruim 400 internationale studenten aan meededen. ‘Elk tweede huis is hier een restaurant, dat is geweldig.’

Eén van de deelnemers is Julian Antonescu (22), uitwisselingstudent uit Sydney, Australië. ‘Eerlijk gezegd heb ik niet gekozen voor Leiden, het werd me aangeboden. Maar van wat ik tot nu toe heb gezien, heeft dat heel goed uitgepakt.’ Julian gaat verschillende vakken volgen bij Rechten. ‘Bijvoorbeeld criminalistiek, dat vak hebben we niet aan mijn universiteit.’

Julian (onderste rij, rechts) met zijn groepje

41 nationaliteiten

De OWL vindt sinds 2012 tweemaal per jaar plaats aan de start van het semester. Aan de wintereditie van 2017 doen 430 studenten mee. Samen vertegenwoordigen zij 41 nationaliteiten. Ook Nederlandse masterstudenten die voor het eerst naar Leiden komen, zijn welkom. Onder begeleiding van mentoren maken de deelnemers kennis met de stad en de universiteit.

Organisatie

De OWL wordt georganiseerd door een zestal studenten, onder wie Ariana Manduzai (25), masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media. ‘Mijn kennismaking met Leiden was ook via de OWL: ik studeerde hiervoor in Groningen. Ik heb nu nog steeds contact met mijn mentoren van mijn OWL-week.’

‘Mythwinter’

Het thema van de orientation week is deze editie ‘Mythwinter’. Ariana: ‘Deelnemers maken kennis met Leiden én met elkaar via verhalen en folklore die zij gaan horen tijdens de stadswandeling op woensdag.’ Ook bezoeken de deelnemers de verschillende faculteiten en mogen de studenten enkele uurtjes schaatsen op een ijsbaan.

Bedrijvigheid

Julian is in ieder geval al gecharmeerd van Leiden. ‘Lekker klein, veel bedrijvigheid. Ik houd van steden met veel bars en restaurants – en elk tweede huis hier is een restaurant!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.