Universiteit Leiden

nl en

Dealing with the Dutch

Leren fietsen zonder handremmen, sorry zeggen als je te laat komt op college en die vreemde Nederlandse klanken doorgronden. De nieuwe internationale studenten krijgen in hun introductieweek een snelle inburgeringscursus in de Nederlandse cultuur. 

Kleine afstand tot de hoogleraar

‘Prostitutie, abortus, euthanasie, softdrugs, homohuwelijk.’ Enkele Aziatische studenten tonen zich onder indruk als spreker Kees Linthorst opsomt wat Nederland als eerste land ter wereld gelegaliseerd heeft. Dealing with the Dutch. Dat is het thema van de derde dag van de Orientation Week Leiden voor ruim 1140 studenten uit de hele wereld. Linthorst, medewerker van het Academisch Talencentrum, wijst de studenten op het egalitaire karakter van de Nederlandse samenleving. De afstand tot een hoogleraar is dus niet zo groot. ‘Kom je te laat op college? Draai er niet om heen maar zeg gewoon sorry. We hebben hier geen eercultuur.’ 

Adriana To (rechts) met een student uit haar groepje.

Van Australië naar Nederland

De open houding van veel Nederlanders is Adriana To, een Australische rechtenstudent met Chinese roots, ook opgevallen. ‘De mensen zijn direct, maar wel heel behulpzaam. Ik wilde naar een land met een andere taal en cultuur. Zoveel verschillen lijken er niet te zijn met Australiërs – die zijn vaak ook relaxed. Maar het is hier wel veel kleiner en ik was in het begin overweldigd door al die duizenden fietsen.’ 

De nieuwe studenten schaffen snel een fiets aan.

Fietsenzee

Aan de fietsenzee dragen de nieuwe studenten snel bij. Op de Dealing with the Dutch-dag kunnen ze een tweedehands exemplaar aanschaffen op de fietsenmarkt bij het Universitair Sportcentrum. Een beetje slingerend proberen enkele studenten hun nieuwe tweewieler uit. ‘Velen hebben sinds hun kindertijd niet meer gefietst en zoiets als een achteruittraprem kennen ze helemaal niet’, merkt een verkoper op. 

De Italiaanse student Alessandro Danelon houdt van racefietsen en abstracte wiskunde.

Abstracte wiskunde

Alessandro Danelon uit Italië heeft net een minstens 30 jaar oude racefiets aangeschaft; een scooter is hier niet nodig. ‘Het grote verschil met Milaan is dat studenten hier een veel groter onderdeel van de bevolking zijn. Dat is een voordeel, omdat de stad meer ingericht is op studenten. Veel praktische zaken zijn hier eenvoudiger te regelen. Het viel alleen niet mee om een kamer te vinden, maar gelukkig heb ik nu een mooi studentenhuis gevonden in de binnenstad bij de Pieterskerk.' Waarom koos hij voor Leiden? ‘Ik ben gek op abstracte wiskunde en dat kan ik hier studeren. Bovendien zijn vrienden uit Italië hier geweest en zij raadden mij Leiden aan.’ 
 

'Het voelt alsof ik nog net op tijd op het continent ben', zegt de Britse student Katie Sandels.

Vragen over de Brexit

Naast fietsen hoort een tochtje op het water natuurlijk ook bij de inburgeringscursus. Antropologiestudent Katie Sandels uit het Verenigd Koninkrijk vaart met haar groepje over de Leidse grachten en singels. Deze week heeft ze al heel wat vragen gekregen over de naderende Brexit – die ze betreurt. ‘Het voelt alsof ik nog net op tijd op het continent ben en nu nog makkelijk in Europa kan studeren. Ik koos voor Leiden vanwege de onderzoeksmogelijkheden. Antropologie regelt een stage voor mij in Ghana. Daar ga ik met de lokale gemeenschap samenwerken aan een project over duurzaamheid. Maar de eerste paar maanden heb ik nog college in Leiden.’ De Leidse gids toont haar alvast een mooie studieplek: het lommerijke Plantsoen. En hij tipt het gezelschap de gietijzeren Vreewijkbrug te nemen. ‘Daar liep Einstein van zijn logeeradres naar zijn werkplek aan de Sterrewacht. Loop in zijn voetsporen!’

 (LvP/Foto's Maaike de Jong)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.