Universiteit Leiden

nl en

De hele wereld studeert in Leiden

Maar liefst 1300 internationale studenten van 84 verschillende nationaliteiten leren in de Orientation Week Leiden de universiteit en elkaar kennen. Waar komen ze vandaan en waarom kozen ze voor Leiden?

Flora (Taiwan, Art history)

Studeren in de stad van Rembrandt. Flora uit Taiwan is weg van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw en koos daarom voor Leiden. Ze is nog maar net in Nederland en heeft direct een museumjaarkaart aangeschaft. ‘Ik verheug me op alle musea hier.’ De Taiwanese is zeer internationaal ingesteld: hiervoor studeerde ze aan St. Andrews, de oudste universiteit van Schotland. Leiden bevalt tot nu toe goed. ‘Het leven is hier heel ontspannen. Ik leer heel snel mensen kennen en kan hier mezelf zijn. Ook heb ik ontdekt dat het fantastisch is om alles op de fiets te doen.’

Oer-hollandse spelletjes

Tijdens de Orientation Week Leiden (OWL) maakten de nieuwe internationale studenten ook kennis met enkele traditionele Nederlandse spelletjes. Onze verslaggever Lauren Spencer was erbij en vroeg de deelnemers van de OWL naar hun ervaringen tot nu toe.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Madison (Verenigde Staten, master Developmental Psychology)

De Amerikaanse student Madison uit Oregon is hier omdat Leiden volgens haar ‘een van de beste plaatsen’ ter wereld is om Developmental Psychology te studeren. Ze is gefascineerd door het onderzoek in het Leidse hersenlab van psycholoog Eveline Crone. Een cultuurschok heeft ze niet echt. ‘Oregon heeft meer overeenkomsten met Leiden dan verschillen.’ Madison kon niet zonder haar hond John en daarom verhuiste hij mee. ‘Voor honden is het nóg eenvoudiger om te integreren want zij spreken een universele taal.’ Maar dankzij deze introductieweek leert zij ook snel veel mensen kennen. ‘Iedereen zit hier in dezelfde fase en dat maakt het begin van de studie niet eng, maar opwindend op een fijne manier.’

Marc (Spanje, master Molecular Genetics)

Leiden is de enige Europese universiteit die de master Molecular Genetics aanbiedt, zo verklaart de Spaanse student Marc zijn keuze. Hiervoor studeerde hij in Barcelona en het veel kleinere Leiden is een verademing vindt hij. ‘Ik houd niet van druk verkeer dus Leiden is voor mij een prettige stad om te studeren.’ Alleen hoeft hij zich niet te voelen want zijn broer en een goede vriend studeren hier ook. Maar Marc grijpt de Orientation Week met beide handen aan om veel nieuwe studenten te leren kennen. Hij is onder de indruk van het aantal nationaliteiten. ‘Het lijkt wel of de hele wereld in Leiden studeert.’  

Tatiana (Nederland, master Evolutionaire biologie)

Deze Nederlandse biologiestudent komt oorspronkelijk uit Voorschoten en wilde niet per se dichtbij huis blijven. Maar het werd toch het vertrouwde Leiden omdat Evolutionaire Biologie alleen hier wordt aangeboden. Heel bewust koos ze voor de internationale Orientation Week. ‘Ik wil in Leiden graag buitenlandse studenten leren kennen.’ Ze hoopt dat haar deelname bijdraagt aan een goede integratie tussen Nederlandse en buitenlandse studenten. ‘Ik heb hiervoor in Australië gestudeerd en kende toen nauwelijks Australiërs, maar bijna alleen andere buitenlandse studenten. Dat vond ik  jammer, ik hoop dat het in Leiden anders gaat.’ Haar zeer diverse groepje - Spaans, Sloveens, Duits, Mexicaans en Nederlands - belooft een goed begin.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.