Universiteit Leiden

nl en

Bijdrage Iris Houben en Hetty ten Oever in het boek Socio-Economic Human Rights

Iris Houben en Hetty ten Oever hebben een bijdrage geschreven voor het boek Socio-Economic Human Rights in Essential Public Services Provision. In hun bijdrage onderzoeken zij de relatie tussen de verplichtingen inzake publieke dienstverlening in de EU wetgeving (PSO’s) en de mensenrechten.

PSO’s dienen voornamelijk als een correctie op de vrije marktkrachten en komen niet voort uit een mensenrechtelijk perspectief. Hoewel het belang van toegang tot diensten van algemeen economisch belang erkend wordt in het Handvest van de grondrechten van de EU, vormt de EU-wetgeving volgens Houben en Ten Oever geen afdwingbaar mensenrecht om toegang te krijgen tot publieke dienstverlening in het algemeen. Toch zouden PSO’s als instrument kunnen en moeten worden gebruikt om mensenrechten te effectueren.

Zie: Houben I.S.J. & Oever H.A. ten (2017), EU Public Service Obligations and their Potential for Human Rights Protection. In: Hesselman M., Hallo de Wolf A., Toebes B. (red.) Socio-Economic Human Rights in Essential Public Services Provision. London/New York: Routledge. 123-138.

Voor meer informatie zie: https://www.routledge.com/Socio-Economic-Human-Rights-in-Essential-Public-Services-Provision/Hesselman-Wolf-Toebes/p/book/9781138669659 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.