Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksseminar over de rol van niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad

Nico Schrijver en Niels Blokker (Grotius Centre, Internationaal Publiekrecht) organiseerden op 11 en 12 mei een seminar over de rol van niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Nederland zal volgend jaar lid zijn van de Veiligheidsraad, en het Ministerie van Buitenlandse zaken was dan ook bij het seminar betrokken. Het was nadrukkelijk de bedoeling theorie en praktijk bij elkaar te brengen.

Naast wetenschappers uit o.a. Australië, Mexico, Engeland, en onze eigen dr. Daniëlla Dam) gaven diverse vooraanstaande ambassadeurs bij de VN presentaties en vond een levendige discussie plaats. Via een live verbinding met New York nam ook de Britse ambassadeur in de Veiligheidsraad  aan een panel mee. Panels werden voorgezeten door onder meer Larissa van den Herik, Han ten Broeke (buitenlandwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer) en Abdulqawi Yusuf (vice-president Internationaal Gerechtshof).  Het seminar begon op donderdagmiddag in de Eerste Kamer en werd vrijdag vervolgd in het Academiegebouw. Over het algemeen concludeerden aanwezigen dat de tien niet-permanente leden een in veel opzichten noodzakelijke en nuttige rol kunnen spelen naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten), al zijn de marges beperkt en wordt het werk in de Veiligheidsraad vaak gedomineerd door actuele crises en de machtspolitieke werkelijkheid. Op basis van dit seminar wordt een boek voorbereid, met daarin onder meer de uitgewerkte presentaties voor het seminar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.