Universiteit Leiden

nl en

Larissa van den Herik

Vice-Decaan, Hoogleraar Internationaal Publiekrecht

Naam
Prof.dr. L.J. van den Herik
Telefoon
+31 71 527 7533
E-mail
l.van.den.herik@law.leidenuniv.nl

Larissa van den Herik is vice-decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en hoogleraar internationaal publiekrecht aan het Grotius Centre for International Legal Studies van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over Larissa van den Herik

Zij is General Editor van de Cambridge Studies in International and Comparative Law en eveneens algemeen redacteur van het Leiden Journal of International Law (voormalig hoofdredacteur (2005-2013).

Professor Van den Herik is voorzitter van de ILA Study Group on UN Sanctions and International Law. Zij is vicevoorzitter van de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) voor de Nederlandse regering en heeft in die hoedanigheid geadviseerd, onder meer op het gebied van drones, digitale oorlogvoering, humanitaire hulpverlening, en autonome wapensystemen

Haar onderzoeks- en expertisegebieden zijn internationale vrede en veiligheidsrecht, met een focus op de VN-sancties (zie b.v. de bijdragen aan de juridische onderdelen van de Watson rapporten over sancties en een eerlijk proces van  2006, 2009 en 2012) en terrorisme, internationaal strafrecht en in het bijzonder genocide en misdaden tegen de menselijkheid en plundering van natuurlijke hulpbronnen alsmede de rol van nationale rechtbanken en vraagstukken van aansprakelijkheid van bedrijven in het internationaal strafrecht. Haar huidige onderzoek richt zich op de rol van onderzoekscommissies (commissions of inquiry) in het internationale recht, in het bijzonder tijdens conflictsituaties.

Taken vice-decaan

• Onderzoek
• Onderzoeksprofilering
Graduate School / Promovendibeleid / talentprogramma's (masterfase)
• Internationalisering van onderzoek
• ICT & Onderzoek

Begeleide promotieonderzoeken

Vice-Decaan, Hoogleraar Internationaal Publiekrecht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Internationaal Publiekrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 4.21

Contact

Publicaties

  • CAVV Lid van de Adviescommissie Volkenrechtelijke Vraagstukken
  • Leiden Journal of International Law Algemeen redacteur Leiden Journal of International Law