Universiteit Leiden

nl en

‘Vrede moet je gewoon doen’

Vrede, wie wil dat nu niet? Toch staan we er niet bij altijd bij stil hoe fragiel vrede is. Daarom was de Universiteit Leiden van 21 tot 25 september 2016 medeorganisator van het Just Peace Festival.

Vredesloop

In heel Den Haag vonden lezingen, debatten, tentoonstellingen en voorstellingen plaats. Het meest sportief waren de deelnemers aan de Vredesloop. Meer dan 100 studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden liepen mee voor het goede doel UNICEF. Zij waren herkenbaar aan het universiteitslogo op de rug. De foto's zijn op de Facebookpagina van de faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) te vinden. De start vond plaats bij het Vredespaleis, hier vandaan legden de renners een ronde van 5 of 10 kilometer af. De muzikale publiekstrekker was DI-RECT in het Kurhaus.

 

Veiligheidsparadox

De Leidse criminologe Marieke Liem stond op het podium van het Paard van Troje tijdens de HagueTalks. Zes sprekers gaven een unieke kijk op een oplossing voor conflicten. Liem sprak over de veiligheidsparadox: ‘In historisch opzicht leven we nu in de veiligste tijd ooit; toch voelen we ons onveiliger. Hoe kunnen we dat begrijpen of verklaren?’ De zaal was vol en de sfeer was ontspannen. Er werden meerdere vragen gesteld. ‘Ik begrijp wel dat sommige mensen in het publiek stelden dat we niet kunnen beweren dat het een veilige wereld is – we worden immers geconfronteerd met oorlog, martelingen en moord. Dit geeft aan hoe sterk die paradox tussen gevoel en werkelijkheid is. We worden gevoeliger voor het geweld dat wel plaatsvindt.’

De sprekers hadden zeer uiteenlopende achtergronden, dit gaf een bijzondere dynamiek aan de avond. Liem: ‘Academici spreken wel eens over een multi-disciplinaire aanpak, maar dan doelen ze vooral op andere academische inzichten, in plaats van combinaties met architectuur, beeldende kunst, theater en muziek. Erg inspirerend hoe er vanuit ieders specialisme over een abstract concept als vrede wordt gedacht. Daarnaast: Wij academici spreken vaak over vrede, we proberen het te analyseren en aanbevelingen te doen om het te bewerkstelligen. De bijdragen van deze avond lieten zien, dat je vrede ook gewoon moet doen.'

VN-dag van de vrede

Met het Just Peace Festival vierde Den Haag de internationale VN-dag van de Vrede. De Universiteit Leiden heeft zich met de Campus Den Haag in deze stad gevestigd en helpt mee om de reputatie van de internationale stad van vrede en recht te verstevigen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.