Universiteit Leiden

nl en

Leidse quizzers op tv

Studenten van de Universiteit Leiden zijn vanaf woensdag 14 september op televisie te zien. Ze doen mee aan de Universiteitsstrijd, een quiz die de rest van de maand elke werkdag op televisie komt (19:55 uur, NPO2).

Twan van Dodewaard, Mark Reid en Willem Groeneweg zijn de drie Leidse deelnemers (op de foto in die volgorde achter de linkerdesk). Zij zijn woensdag 14 en maandag 26 september op televisie te zien. En als het even meezit staan ze op vrijdag 30 september in de finale. Over de inhoud van het programma mogen de studenten nog niets zeggen. 'Maar we hebben de universiteit goed vertegenwoordigd.'

Pluto

Mark Reid (26) houdt erg van quizzen. De bijna afgestudeerde biologiestudent doet graag mee met de pubquiz bij studentenvereniging Catena, heeft boeken met quizvragen in huis en hoopte altijd al dat er een Nederlandse versie van de Britse University Challenge zou komen. De Universiteitsstrijd was spannend en intensief. 'We moesten er vier dagen achter elkaar naar toe, je bent toch zenuwachtig, en dan moet je drie kwartier supergeconcentreerd zijn. We waren echt enorm op daarna.' Het kwam niet alleen aan op kennis, minstens zo belangrijk was het om snel op de knop te drukken. En het team moest tactisch spelen. 'We kregen kernwoorden die bij een vraag hoorden, bijvoorbeeld het woord ‘Pluto’. Je kon punten inzetten voor vragen over dat woord. Maar dan was de vraag toch een andere dan je verwachtte.' Het was volgens Reid een leuke ervaring om de Universiteit Leiden te vertegenwoordigen. En het team was goed. 'Geschiedenis was ons sterke punt. De andere twee studeren geschiedenis, en ik heb mijn bachelor geschiedenis.'

Zenuwachtig

'Waar sla jij steil van achterover?', vroeg presentator Harm Edens aan Willem Groeneweg. Op zo’n vraag had de 21-jarige student geschiedenis en taalwetenschap helemaal niet gerekend. Hij kon zo snel ook geen antwoord verzinnen. En juist daarom weet Willem niet of hij zich zou hebben opgegeven, als hij alles van tevoren had geweten. 'Je wordt toch een beetje zenuwachtig in zo’n studio.' Toen de quiz eenmaal echt bezig was, raakte hij meer op zijn gemak. Hij heeft een voorliefde voor feiten, zoals ook blijkt uit het gedicht waarmee hij zich opgaf. Met regels als: 'Een dag zonder Wikipedia is een dag niet geleefd.'

Fanatiek

Voor Twan van Dodewaard is de vraag of hij nog eens zou meedoen een moeilijke. 'Ik ben niet zo goed in spelletjes', zegt de 22-jarige geschiedenisstudent. 'Ik word te fanatiek. Na de eerste ronde vonden ze dat ik te hard op de knop drukte.' Een leuke ervaring was het zeker. 'Het was geinig, het waren ook leuke vragen. Het was ook leuk om te praten met de vragenmakers', aldus Van Dodewaard, die in de redactie zit van een wetenschapsprogramma op de Leidse radiozender Sleutelstad FM. Het wetenschapsnieuws houdt hij goed bij. Maar de vragen gingen vaak over feiten. 'Dan ken ik het principe, dan weet ik hoe het werkt, maar dan was de vraag: wie heeft het bedacht?'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.