Universiteit Leiden

nl en

Studenten krijgen ICT-stoomcursus in Chinese Silicon Valley

Kennismaken met de nieuwste communicatietechnologie in China en een business case oplossen bij telecomgigant Huawei. Vier Leidse bètastudenten nemen een kijkje in de keuken van de Silicion Valley van China.

Honoursstudenten

De vier honourstudenten volgen samen met vijftien andere studenten uit Malawi, Nederland, Spanje en Tunesië van 8 tot 23 juli het educatieve programma ‘Seeds for the Future’ in China. Ze werden uitverkoren op basis van hun goede prestaties, motivatiebrief en een sollicitatiegesprek bij Huawei. Het gaat om Lars Suanet (informatica), Lars Koekenbier (wis-en natuurkunde) en Joris Carmiggelt  en Erik de Vos (beiden natuurkunde). 

Historische locaties en nieuwste technologie

Lars Suanet, Lars Koekenbier, Joris Carmiggelt en Erik de Vos

De eerste week brengen ze door in Beijng. Daar krijgen ze lessen in de Chinese taal en cultuur en bezoeken ze historische locaties zoals de Chinese Muur. Voor meer inzicht in de relatie tussen China en Nederland spreken ze met medewerkers van de Nederlandse ambassade. In de tweede week staat een training over de nieuwste trends in ICT in Shenzhen op het menu. Shenzhen is een van de snelst groeiende technologiesteden van China en geldt als de Chinese Silicon Valley.

Internet der dingen

Hier is ook het hoofdkantoor van Huawei gevestigd. De studenten buigen zich in een business case over de nieuwste telecomontwikkelingen zoals 'slimme huizen' en het 'internet der dingen' (apparaten en gebruiksvoorwerpen die communiceren via internet).  De oplossing presenteren ze terug in Nederland. ‘We vragen veel van de studenten maar dat willen ze ook’, zegt Ka yee Lam van Huawei. ‘Juist door zo’n praktijkopdracht snappen ze de ontwikkelingen in de telecom-en informatietechnologie beter.’

Kennismaken met China

Waarom biedt Huawei deze omvangrijke oriëntatiereizen aan? Lam: ‘De ICT-sector groeit heel hard, maar het aantal ICT-professionals groeit niet zo hard mee. We willen wereldwijd onder jongeren meer bewustzijn creëren over de ontwikkelingen en mogelijkheden in deze sector. Bovendien is Huawei een ambassadeur van het Chinese bedrijfsleven. We willen de stereotypen over China verminderen en studenten het werkelijke China laten ervaren.’ Informaticastudent Lars Suanet merkt op: ‘Huawei kweekt zo goodwill voor het bedrijf. We zijn nu nog studenten, maar zullen later verder gaan in de wetenschap of in het bedrijfsleven en dan komen we het bedrijf mogelijk weer tegen.’

Wees bescheiden

Ter voorbereiding van hun avontuur in China krijgen de Leidse studenten eind juni alvast een les in Chinese cultuur. Yun Tian, Chinaconsultant bij de Faculteit Wis- en Natuurwetenschappen, geeft tips om misverstanden te voorkomen. In China kun je bijvoorbeeld beter niet je hele bord leegeten waarschuwt ze. Want de gastheer of -vrouw zal niet ophouden met opscheppen totdat de gast eten laat liggen. Ook adviseert ze de studenten bescheiden te zijn en confrontaties te vermijden. ‘In China word je niet geacht op te scheppen over je prestaties. Je kunt beter benadrukken dat je er bent om te leren.’

Natuurkundestudenten lijken op Chinezen

Dat is precies wat de vier Leidse studenten willen. Voor een cultuurschok zijn ze niet bang.  Natuurkundestudent Joris Carmiggelt meent: ‘Veel natuurkundestudenten zijn net als Chinezen nogal bescheiden en proberen conflicten te vermijden. Wat dat betreft lijken we wel op elkaar.’ Hij is heel benieuwd hoe het er werkelijk aan toe gaat in dit land. ‘Ik spreek vaak Chinese studenten hier op de faculteit, maar ze zijn druk met het leven hier en vertellen niet hoe het daar is. Bovendien is het een mooie kans om al als student een kijkje te nemen in een groot internationaal bedrijf.’

Oriënteren op de arbeidsmarkt

Dat geldt ook voor de overige studenten. Natuurkundestudent Erik de Vos: ‘Budapest is de meest oosterse plek waar ik ooit geweest ben en het lijkt me heerlijk om naar een volledig andere plek dan Nederland te gaan. Een telecombedrijf als Huawei heeft ook natuurkundigen in dienst, dus het is een mooi kans om me te oriënteren op de telecommarkt.’

Huawei is diep geworteld in Nederland

Lars Koekenbier, student wis -en natuurkunde, merkt op: ‘De cultuur is heel anders dus we zullen veel nieuwe indrukken opdoen. Bovendien zijn de reis en het verblijf helemaal verzorgd. Waarom zou je niet mee willen?’ Lars Suanet zegt: ‘Huawei is een van de grote telecomgiganten in de wereld. Hiervoor wist ik niet dat ze ook in Nederland zoveel doen. Ze blijken diep geworteld in onze communicatiesystemen en hebben bijvoorbeeld het KPN-netwerk mede aangelegd.’ Ook verheugt hij zich op de contacten met studenten van over de hele wereld. ‘Ik zie deze reis als één groot netwerkevent.’

(LvP)

De Universiteit Leiden werkt graag samen met een bedrijf als Huawei om haar studenten interessante kansen te bieden ter oriëntatie op de arbeidsmarkt. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Lilian Visscher, hoofd Alumnirelaties & Fondsenwerving 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.