Universiteit Leiden

nl en

Kankercellen spelen verstoppertje met het afweersysteem

Wanneer het afweersysteem kanker te lijf gaat, past de tumor zich aan om te ontsnappen aan de afweerreactie. Dat publiceren onderzoekers van het LUMC op 28 juni in Nature.

De onderzoekers ontdekten dat door de afweerreactie nieuwe tumorcellen ontstaan waarin veel minder of zelfs geen van de DNA-veranderingen zitten die de afweer kan herkennen. De tumor kan zo ontsnappen aan de afweerreactie. Het afweersysteem kan echter ook weer nieuwe DNA-veranderingen leren herkennen.

Andere behandelmethodes

Door kankerpatiënten anders te behandelen met immunotherapie, moeten ook de aangepaste tumorcellen uit te schakelen zijn, concluderen de onderzoekers. Immunotherapie is een behandeling tegen kanker waarbij de eigen afweer wordt ingeschakeld om kankercellen op te sporen en te vernietigen.

Een langere versie van dit bericht is te lezen op de website van LUMC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.