Universiteit Leiden

nl en

Sjoerd van der Burg

Hoogleraar

Naam
Prof.dr. S.H. van der Burg
Telefoon
+31 71 526 1180
E-mail
s.h.van_der_burg@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-6556-0354

Sjoerd van der Burg is hoogleraar in de Immunotherapie van solide tumoren, in het bijzonder immunomonitoring. Hij is hoofd van het laboratorium Medische Oncologie en leider van de groep Experimentele Kanker Immunologie en Therapie. Tevens is hij aangesteld als senior onderzoeker bij het Oncode Instituut.

Meer informatie over Sjoerd van der Burg

Zie ook

Het afweersysteem en kanker

Het afweersysteem speelt een essentiële maar duale rol bij de ontwikkeling van kanker. De bestudering van de interactie tussen tumor en afweersysteem in diermodellen en patiënten met kanker of voorstadia hiervan leidt tot een beter begrip over de rol van de verschillende componenten van het afweersysteem de tumorgroei ondersteunen of juist tegen gaan. Dit begrip vormt de basis voor de ontwikkeling van diverse vormen van immunotherapie, gericht op het versterken van de tumor-reactieve afweer als behandeling van kanker. Het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het beantwoorden van de cluster vragen 85, 96, en 99 binnen de Nederlandse Wetenschap Agenda. 

Wetenschappelijke carrière

Van der Burg verkreeg zijn doctoraat op 1 April 1998 voor zijn proefschrift getiteld “Identification and evaluation of cytotoxic T-cell epitopes in HIV-1 and tumour associated proteins” van de Universiteit van Leiden.

In 2003 werd hij aangesteld als staflid (LUMC) en Universitair Docent (Leiden University) bij de afdeling Immunohematologie en Bloed Transfusie.

In 2006 werd hij aangesteld als staflid (LUMC) en Universitair Hoofddocent  (Leiden University) en leider van de groep “Experimentele kankerimmunologie en therapie” bij de afdeling Medische Oncologie, LUMC.

In 2010 werd hij aangesteld als Hoogleraar bij de afdeling Medische Oncologie, LUMC. Hij sprak zijn oratie, getiteld “Op zoek naar een éénarmige immunoloog” uit op 9 Mei 2011.

In 2019 werd hij tevens aangesteld als Senior Investigator bij het Oncode Instituut.  

Hoogleraar

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Klinische Oncologie
  • Klinische Oncologie algemeen

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer K1-P

Contact

Publicaties

  • Strategie Advisory Board Aglaia, Bilthoven, The Netherlands Advies mbt investeringen in immunologische therapien ter bestrijding kanker
  • Mendus AB Strategie advisory board
  • ISA Pharmaceuticals, Leiden, NL Strategie advisory board
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.