Universiteit Leiden

nl en

Voorkomen massaal doden haantjes stap dichterbij

Het Leidse biotechbedrijf In Ovo heeft als eerste een techniek ontwikkeld om het geslacht van kippeneieren te bepalen, die geschikt is voor toepassing op een broederij. Dit was eerder niet mogelijk.

De snelle en goedkope techniek brengt het voorkomen van het massaal doden van eendagshaantjes een stap dichterbij. Het was al eerder mogelijk aan de hand van de concentratie van het geslachtshormoon oestrogeen het geslacht van eieren te bepalen, maar deze detectiemethode duurde zo’n vier uur en was erg kostbaar. Hierdoor was deze niet geschikt voor de praktijk. In Ovo brengt daar verandering in.

Geslachtsbepaling in paar seconden

Volgens oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim is In Ovo er als eerste bedrijf in geslaagd om in een paar seconden het geslacht van het ei te bepalen. Het bedrijf heeft nieuwe stoffen ontdekt, die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. Deze stoffen zijn snel en relatief eenvoudig te detecteren, aldus Bruins. De techniek is al op kleine schaal getest in een Nederlandse legbroederij en het bedrijf heeft meerdere keren hanen en hennen gescheiden laten uitkomen. De methode is in de praktijk ook snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht. Het eerste prototype-apparaat wordt nu ontwikkeld.

Belangrijke innovatie

Dit is een belangrijke doorbraak, omdat alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 45 miljoen haantjes gedood worden omdat ze geen eieren leggen en dus niet bruikbaar zijn voor de eierproductie. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes. De methode bespaart niet alleen veel dierenleed, maar is ook milieubesparend. Er hoeven minder eieren te worden uitgebroed en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. Dat levert de broederijen eveneens een financieel voordeel op.

Partners In Ovo

Met financiële steun van onder andere de Universiteit Leiden en het Ministerie van Economische Zaken is het onderzoek het laatste anderhalf jaar in een stroomversnelling gekomen. Nu zet het bedrijf de volgende stap: de bouw van een prototype sorteerapparaat. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Deens-Nederlandse bedrijf Sanovo Technology Group. Na de testen in de praktijk streeft In Ovo ernaar begin 2018 het apparaat op de markt te brengen.

In Ovo

Start-up In Ovo werd in 2013 opgericht door de toenmalig Leidse studenten Wouter Bruins (biologie) en Wil Stutterheim (biomedische wetenschappen). Dankzij steun van het Ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming, de Nederlandse legbroederijen (COBK) en LTO Noord (Land- en Tuinbouworganisatie) heeft het jonge biotechbedrijf deze nieuwe methode kunnen ontwikkelen.

In Ovo licht deze doorbraak toe in RTL Nieuws op dinsdag 24 mei en Toekomstmakers op RTL Z op woensdag 1 juni.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.