Universiteit Leiden

nl en

Zelf ervaren hoe het is om te studeren: Proefstuderen

De sfeer proeven op locatie en een proefcollege volgen om er achter te komen wat de studie precies inhoudt. Twee studies vergelijken of alvast ervaren hoe het is om een bepaalde studie te volgen. Zo’n 500 bezoekers kwamen vandaag Proefstuderen bij de opleidingen van de faculteit.

De bezoekers werden welkom geheten door de decaan en de vice-decaan. Zij gaven presentaties, apart voor de ouders/ begeleiders en voor de scholieren. De decaan, professor Geert de Snoo, vertelde de ouders o.a. over het Leids studiesysteem, en vice-decaan, professor Han de Winde, gaf de scholieren een indruk hoe het is om te studeren aan de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen. Daarna vertrokken de bezoekers richting de verschillende opleidingen. Tijdens de lunchpauze was er tijd om de bezoekers te vragen hoe zij de dag ervaren.

Lisanne, 5 vwo uit Bergschenhoek: Life Science & Technology (LST)

‘Ik heb het ochtendprogramma van LST gevolgd. Vooraf hebben we de opdracht gekregen om een Engelstalig artikel door te lezen en vanmorgen heb ik een practicum gevolgd. Ik oriënteer me op opleidingen op het gebied van Bioscience. Dat vakgebied spreekt me erg aan. Ik wist niet dat ik in de middag een andere opleiding had kunnen bezoeken, anders had ik me ook aangemeld voor MST. Mijn vriendin vertelde dat ze het programma daarvan heel interessant vond.’

Allard, 6 vwo uit Delft en Bram, 6 vwo uit Kortenhoef: Molecular Science & Technology (MST)

Allard (rechts): ‘Vanmorgen heb ik het programma van MST gevolgd. Om me op het Proefstuderen voor te bereiden heb ik naar een artikel over katalysatoren gekeken. De opdracht sloot op zich goed aan op de stof die ik op het vwo al heb gehad maar sommige termen, zoals homogene en heterogene katalyse waren voor mij nieuw. Voor het middagprogramma heb ik me aangemeld voor LST. Ik twijfel nog tussen die studies maar ik weet al wel zeker dat ik in Leiden en Delft ga studeren.’

Bram (links): ‘Ik ben vanmorgen ook naar het programma van MST gegaan. Vanmiddag bezoek ik het programma van Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW). Ik weet nog niet zeker welke studie ik kies maar ik ga absoluut in Leiden studeren. De sfeer op de faculteit en van de stad Leiden spreken me gewoon heel erg aan. Het liefst zou ik in Leiden op kamers gaan wonen. Ik heb me alleen nog niet ingeschreven. Dat moet ik nog wel doen voor 1 mei.’

Emma, 5 vwo uit Heemskerk: Natuurkunde

‘Ik ben me echt nog aan het oriënteren en twijfel nog een beetje tussen scheikunde en natuurkunde. Als opdracht ter voorbereiding op het proefstuderen moesten we een Nederlands artikel lezen. Dat sloot goed aan op de stof die ik op het vwo al heb gehad dus het ochtendprogramma was voor mij prima te volgen. Vanmiddag krijgen we een practicum. Daar heb ik veel zin in. Ik kom vandaag om de sfeer te proeven en docenten en studenten te spreken. Het valt me echt op hoe gemoedelijk en persoonlijk de sfeer hier is.

Marije, 5 havo uit Leiden: Biologie

‘Ik ben me nu nog aan het oriënteren op biologie. Na de havo wil ik graag vwo gaan doen en ik kijk nu alvast welke studie ik daarna kan gaan doen. Na het ochtendprogramma heb ik al een goed beeld gekregen van wat de studie inhoudt en het lijkt me een leuke studie om te volgen. Ik wist niet dat je in Leiden twee kanten op kunt met biologie: de macrobiologie en de microbiologie. Macrobiologie spreekt mij het meeste aan. onderzoek doen naar de evolutie van dieren, dat is wat ik graag wil doen!’

Tweemaal per jaar is er Proefstuderen. De volgende keer Proefstuderen is op vrijdag 27 november 2015.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.