Universiteit Leiden

nl en

Humies Award 2014 voor algoritme dat programma’s leert schaken

Een international team van wetenschappers op het gebied van ‘Evolutionary Computation’, met onder anderen de Leidse hoogleraar Jaap van den Herik, heeft de Humies Award 2014 gewonnen. Het team ontwikkelde een algoritme dat een schaakprogramma, dat alleen de loop der stukken kent, automatisch laat leren waardoor het programma uiteindelijk sterker speelt dan de top grootmeesters. De prijs van $5000,- werd uitgereikt tijdens de GECCO conferentie.

Van den Herik werkt al tien jaar samen met de andere teamleden: Omid David Tabibi, Nathan Netanyahu, en Moshe Koppel. Het onderzoeksproject gaat over genetische algoritmen voor het automatisch tunen van evaluatiefuncties. De resultaten van hun onderzoek publiceerden zij regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften. Hun doorbraak artikel wordt binnenkort gepubliceerd. De ideeën staan nu op de website van Genetic Programming. 

Een internationale jury met toonaangevende wetenschappers op het gebied van Evolutionary Computing heeft hun wetenschappelijke artikel verkozen tot het belangrijkste werk van het afgelopen jaar in dat vakgebied. Het team loste een probleem op waar veel vakgebieden al jaren mee worstelen en waarvoor bijvoorbeeld methoden op het gebied van traditionele ‘machine learning’ geen oplossing bieden. Het resultaat wordt beschouwd als een grote opsteker voor het vakgebied ‘Evolutionary Computation’ want zelfs vandaag de dag wordt het door collega-onderzoekers met veel scepsis bekeken, omdat het karakteristieken vertoont van randomized learning. Toch ligt daar de grote kracht van de moderne ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld daarvan is het ERC advanced research project High Energy Physics Game (HEPGAME) waar het team van Van den Herik op dit moment aan werkt in Leiden.

Project HEPGAME

Samen met Nikhef (Amsterdam)  werkt Leiden ( LIACS/LCDS) aan het vereenvoudigen van expressies en het begrijpen van Feynman diagrammen. In onderzoeksinstellingen zoals CERN werken meer dan tienduizend man aan het ontdekken van nieuwe deeltjes. Deze deeltjes ontstaan als brokstukken uit botsingsexperimenten. De nieuwste theorieën voorspellen wat er uit deze experimenten moet komen. Om preciezer te kunnen voorspellen, moet je zeer ingewikkelde berekeningen uitvoeren. Op dit moment duurt het maanden om met de hand deze resultaten te verkrijgen. De computer is helaas nog niet slim genoeg om dezelfde intelligente overwegingen als een mens te maken. Project HEPGAME probeert daar verandering in te brengen. Door algoritmen toe te passen waardoor een computer van een mens kan winnen in spellen als schaak en Go, proberen de onderzoekers de computer deze natuurkundige problemen op een intelligente manier op te laten lossen.

Over de Humies Award

De Humies Award is de meest prestigieuze prijs het gebied van ‘Evolutionary Computation’. De prijs wordt sinds 2004 jaarlijks uitgereikt tijdens de GECCO conferentie die dit jaar op 17 juli plaatsvond in Vancouver (BC), Canada. Er werden drie prijzen uitgereikt: $5000 voor de eerste prijs, $3000 voor de tweede en $2000 voor de derde prijs.

Foto: Reflected chess pieces, credits Adrian Askew

En verder

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.