Universiteit Leiden

nl en

Vici-beurzen voor Leidse onderzoekers

Vier Leidse onderzoekers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-beurs gekregen. De door deze onderzoekers ingediende voorstellen zijn gehonoreerd met een bedrag van elk 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen zij hun vernieuwend en grensverleggend onderzoek gaan uitvoeren.

Vici-winnaars

Prof. dr. (Mirjam) de Bruijn – Geesteswetenschappen, Instituut voor Geschiedenis/Afrika-Studiecentrum
Communicatie en conflict in de marginale samenlevingen van Afrika
Naar verwachting brengt de ingebruikname van nieuwe informatie- en communicatietechnologie (mobiele telefoons en social media) grote veranderingen en verschuivingen teweeg in de Afrikaanse sociale structuur. In deze studie wordt de relatie onderzocht tussen zich herenigende bevolkingsgroepen, identiteitsontwikkeling, generaties en geslacht in (post)conflict gemeenschappen.

Prof. dr. (Martin) van Hecke  - Wiskunde en Natuurwetenschappen 
Gecondenseerde materie - Extreme verschijnselen in zachte materialen 
Schuim en zand zijn zachte materialen die hun mechanische sterkte geheel kunnen verliezen. In dit onderzoek worden de extreme verschijnselen ontrafeld die deze materialen dan vertonen, zoals schokgolven, niet-lineariteit en breuk. Dit zal leiden tot een nieuw begrip van hun mechanica.

Dr. M.P.C. (Manon) van der Heijden - Geesteswetenschappen, Instituut voor Geschiedenis 
Hoezo zijn vrouwen altijd minder crimineel? 
Plegen vrouwen altijd en overal minder criminaliteit dan mannen? Dit onderzoek laat zien dat dit statische beeld niet klopt en legt een verband tussen de publieke rollen van mannen en vrouwen en hun aandeel in de criminaliteit in Europa tussen 1600 en 1900.

Dr. I.A.G.  (Ignas) Snellen - Wiskunde en Natuurwetenschappen, Sterrewacht Leiden 
Op zoek naar een zusje van de aarde 
Sterrenkundigen bestuderen planeten rond andere sterren dan de zon, met als doel te achterhalen uit wat voor gassen hun atmosferen zijn opgebouwd. Zijn er andere planeten zoals de aarde, en komt daar mogelijk ook leven voor?

Vici-beurs

Met de Vici-beurs kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Hiermee is Vici niet alleen een impuls voor de onderzoekers die zelf een Vici krijgen, maar creëert NWO ook ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers. In deze ronde krijgen in totaal 31 vooraanstaande wetenschappers een Vici-beurs om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke beurzen van Nederland.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.