Universiteit Leiden

nl en

Rudolf Poolman

Bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder zorgevaluatie

Naam
Prof.dr. R.W. Poolman
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
r.w.poolman@lumc.nl
ORCID iD
null

Rudolf W. Poolman is hoogleraar orthopedie in het bijzonder zorgevaluatie in het LUMC en orthopedisch chirurg in het OLVG te Amsterdam

Meer informatie over Rudolf Poolman

Zorgevaluatie

Prof.dr. Rudolf W. Poolman is met ingang van 1 december 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar orthopedie - in het bijzonder Zorgevaluatie - aan de Universiteit Leiden. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is initiatiefnemer van deze bijzondere leerstoel. Het primaire doel is om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zorgevaluatie te bevorderen, evenals de implementatie van de uitkomsten. Het belang van zorgevaluatie neemt toe. Bovendien wordt het - mede door de toenemende complexiteit van patiënten en behandelmogelijkheden - een steeds grotere uitdaging om de stijgende zorgkosten te rechtvaardigen. Dit maakt dat het voor medisch specialisten een noodzaak is om het eigen handelen te evalueren om zinnige én zuinige zorg te kunnen blijven leveren. Met deze bijzondere leerstoel faciliteert de NOV de systematische evaluatie van de orthopedische zorg. 

Wetenschappelijke carrière

Rudolf Poolman (1970) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1998 zijn artsexamen. Van 2000-2006 volgde hij de opleiding tot orthopedisch chirurg. In 2006 volgde hij een fellowship Trauma & Research aan de McMaster University Hamilton Ontario (Canada). Hij promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van zijn proefschrift luidt: Moving towards Evidence Based Orthopaedic Surgery. Sinds 2007 werkt hij als orthopedisch chirurg in het OLVG. Hij is tevens oprichter en directeur van Joint Research, het onderzoeksbureau voor het steun en bewegingsapparaat in OLVG. 

Poolman heeft een groot orthopedisch netwerk binnen en buiten Nederland. Hij was tot voor kort voorzitter van de NOV-werkgroep Herziening Onderzoeksagenda Orthopedie en is lid van de Wetenschappelijk Adviesraad (WAR) van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI).  

Hij heeft nationaal en internationaal een voortrekkersrol in het ontwikkelen van methodes voor rationalisatie van de orthopedische zorg volgens de principes van Evidence Based Medicine. In combinatie met een duidelijke visie om het draagvlak voor zorgevaluatie te vergroten, maakt dit hem tot de ideale kandidaat voor deze leeropdracht.

Bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder zorgevaluatie

  • Faculteit Geneeskunde
  • LUMC - Medische Faculteit Leiden
  • Divisie 1
  • Orthopedie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • OEC Amsterdam Verrichten orthopedische expertises, zoals letselschade beoordelingen
  • OLVG Orthopedisch Chirurg / unitleider
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.