Universiteit Leiden

nl en

Nic van der Wee

Hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder biologische psychiatrie

Naam
Prof.dr. N.J.A. van der Wee
Telefoon
+31 71 526 3785
E-mail
n.j.a.van_der_wee@lumc.nl
ORCID iD
0000-0003-3235-1633

Nic J.A. van der Wee is psychiater en hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder de Biologische Psychiatrie, aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is actief in patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Van der Wee is onder meer actief als coordinator het Onderzoekscentrum van de Volwassen Psychiatrie, is lid van het managementteam en is onderwijscoördinator Hij is betrokken bij het management van het LUMC thema Neuroscience en het interfacultaire Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC). Van der Wee is co-chair en wetenschappelijk coördinator van de Board van de Europese onderzoeksnetwerken van het European College of Neuropsychopharmacology (ENCP, Networks Board and Taskforce (ecnp.eu) en voorzitter en oprichter van de Angst werkgroep van het grootschalige internationale MRI en genetica initiatief ENIGMA (ENIGMA-Anxiety « ENIGMA (usc.edu)

Meer informatie over Nic van der Wee

Nic J.A. van der Wee is psychiater en hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder de Biologische Psychiatrie, aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is actief in patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Van der Wee is onder meer actief als  coordinator het Onderzoekscentrum van de Volwassen Psychiatrie, is lid van het managementteam en is onderwijscoördinator  Hij is betrokken bij  het management van het LUMC thema Neuroscience en het interfacultaire Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC).

Van der Wee is co-chair en wetenschappelijk coördinator van de Board van de Europese onderzoeksnetwerken van het European College of Neuropsychopharmacology (ENCP, Networks Board and Taskforce (ecnp.eu) en voorzitter en oprichter van de Angst werkgroep van het grootschalige internationale MRI en genetica initiatief ENIGMA (ENIGMA-Anxiety « ENIGMA (usc.edu)

Psychiatrie

Psychiatrische stoornissen behoren tot de meest voorkomende en meest beperkende medische aandoeningen. We weten inmiddels dat veel psychiatrische stoornissen onder invloed van stress ontstaan, maar de precieze mechanismen zijn nog steeds onduidelijk.

Het biologische psychiatrisch onderzoek binnen de onderzoekslijn ‘Stress-gerelateerde aandoeningen over de levensloop’ neemt de biologie als vertrekpunt om de kwetsbaarheid en de veerkracht voor psychiatrische stoornissen beter te begrijpen en om meer inzicht te krijgen in het beloop bij individuele patiënten. Ook probeert de biologische psychiatrie om de werking van biologische behandelingen verder op te helderen en te voorspellen, ook om zo nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen. Dit sluit direct aan bij een groot aantal vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda naar oorzaak, impact en behandeling van hersenaandoeningen

We  richten  ons in het bijzonder op de klinische presentatie, de neurobiologie en (nieuwe) behandelingen van stress gerelateerde aandoeningen zoals stemmings- en angst-  en trauma gerelateerde stoornissen.  We doen dit bij jongeren, volwassenen en ouderen.  Daarbij staan begrippen als (verlies van) plasticiteit en adaptatie centraal. We onderzoeken de neurobiologie van deze stoornissen op allerlei niveaus, van gen tot stress hormoon, hersencircuit en uiteindelijk gedrag. Daarbij proberen we ook de invloed van omgeving en voorgeschiedenis op te helderen. Bij ons onderzoek werken we samen met andere groepen binnen het LUMC, de Universiteit Leiden, met het Centrum for Human Drug Research (CHDR), met  GGZ instellingen, en met veel Europese en andere internationale groepen

Wetenschappelijke carrière

Nic van der Wee studeerde Geneeskunde en Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht, met co-schappen in Nigeria, Zimbabwe en Frankrijk. Hij voltooide zijn opleiding tot psychiater aan het UMCU in 1999 en promoveerde daar in 2005 op het proefschrift ‘Windows on the brain. Neuroimaging studies in obsessive-compulsive disorder’. Hij is sinds 2002 als psychiater werkzaam op het LUMC.  Hij werd in juli 2013 benoemd tot hoogleraar Psychiatrie aan het Leids Medisch Centrum. De titel van zijn oratie luidde ‘Gebiologeerd’ .

 Van der Wee doet sinds het begin van zijn opleiding tot psychiater onderzoek naar klinische en biologische aspecten van stress-gerelateerde psychiatrische aandoeningen. Hij publiceerde ruim 270 artikelen en diverse boekhoofdstukken en begeleide meer dan 15 promovendi. Hij heeft een voorkeur voor samenwerken rond inter- en multidisciplinaire en dimensionele benaderingen om het veld verder te ontwikkelen.  Sinds 2008 is hij co-chair en wetenschappelijk coördinator van de Board van de Europese onderzoeksnetwerken van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). Hij is ook in veel van deze netwerken actief. Tevens is hij actief in het management het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) en het LUMC Theme for Innovation Neuroscience.

Van der Wee is voorzitter van de in 2017 mede door hem opgerichte Anxiety Working group van het grootschalige wereldwijde Enhancing Neuroimaging Genetics through Meta-analysis (ENIGMA) initiatief. Hij maakt€ deel uit van  werkgroepen voor richtlijnen voor de  behandeling van o.a. angststoornissen (bijvoorbeeld bij de British Association of Psychopharmacology), is lid van de psychofarmacologie sectie van de World Psychiatric Association , was expert bij het EU FP-7 Roadmap for Mental Health in European Research (ROAMER) initiatief en  in de review board voor het nieuwe German Center of Mental Health.

Van der wee is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Psychiatrie en reviewer voor de belangrijkste internationale psychiatrische vakbladen.

Prijzen en eervolle benoemingen

2014- appointed International Fellow, American Psychiatric Association

2012-     appointed Fellow, European College of Neuropsychopharmacology

Hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder biologische psychiatrie

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 3
 • Psychiatrie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer B1-P

Contact

Publicaties

Activiteiten

 • Austrian Science Fund Reviewer
 • Fundacio Bancaria la Caixa Health Research Call for proposals Reviewer
 • German Center for Mental Health Review Board German Federal Ministry of Education and Research
 • ZonMw Onderzoeksprogramma GGZ Commissielid
 • European College of neuropsychopharmacology (ECNP) Coordinatie Europese onderzoeksnetwerken
 • Benecke congresbureau Organisatie landelijke nascholingsdag Resilience en voorzitter
 • NVVP Expertgroep Angst Landelijke Onderwijs Psychiatrie
 • Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie Redactieraad Tijdschrift Psychiatrie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.