Universiteit Leiden

nl en

Kiki Zanolie

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. C.K.K. Zanolie
Telefoon
+31 71 527 3838
E-mail
c.k.k.zanolie@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-6101-1000

Kiki Zanolie is universitair docent bij de sectie Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de cognitieve en sociale ontwikkeling tijdens de adolescentie en de relatie met de ontwikkeling van de hersenen.

Meer informatie over Kiki Zanolie

Leiden Psychology Blog

Kiki Zanolie is universitair docent bij de sectie Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de cognitieve en sociale ontwikkeling tijdens de adolescentie en de relatie met de ontwikkeling van de hersenen.

Onderzoek naar ontwikkeling in de adolescentie

In haar onderzoek naar neurocognitieve ontwikkeling focust Zanolie zich in het bijzonder op de invloed van sociale relaties en sociale status op prosociale besluitvorming, uitvoerende functies en het nemen van risico's bij hoogbegaafde en typisch ontwikkelende kinderen en adolescenten. Zo kijkt ze bijvoorbeeld naar de rol van sociale status in risicogedrag en gevoeligheid voor afwijzing. In haar onderzoek hanteert Kiki een experimentele benadering en maakt ze vaak gebruik van neuroimaging technieken, zoals EEG en fMRI.

Brightwave

Onlangs initieerde ze het BrightWave project, waaraan 200 hoogbegaafde en niet-hoogbegaafde adolescenten deelnemen (brightwaveonderzoek.nl). Het BrightWave project richt zich op de sociale en emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde en niet-hoogbegaafde adolescenten door prosociaal gedrag en prestatiestreven te onderzoeken in relatie tot de puberteit.

Outreach

Zanolie hecht veel waarde aan het vertalen van wetenschappelijke resultaten naar het grote publiek en houdt zich bezig met outreach door het schrijven van blogs, het maken van vlogs en het geven van lezingen op scholen. Ze houdt van interactie met adolescenten die haar inspireren tot het formuleren van nieuwe onderzoeksvragen op basis van hun nieuwsgierigheid. Zanolie is toegewijd aan het begeleiden van de volgende generatie wetenschappers.

Kort CV

Kiki Zanolie promoveerde in 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bij de afdeling Biologische en Cognitieve Psychologie. Ze onderzocht, vanuit een standpunt van belichaamde cognitie, hoe mensen abstracte concepten representeren door middel van conceptuele metaforen. Ze gebruikte psychofysiologische metingen zoals ERP's en eyetracking.

In 2012 begon ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden, waar ze eerlijkheidsoverwegingen en sociale status in de adolescentie bestudeerde. In 2014 werd ze gepromoveerd tot universitair docent. 

Sinds 2012 is Zanolie aangesteld als labcoördinator voor de sectie Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie. Vanaf 2019 is zij ook als coördinator en adviseur van de Commissie Bètabeleid van het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden.

Subsidies

2013: AXA Onderzoeksfonds Postdoctorale beurs (€ 125K)
2006, 2008, 2009: Reisbeurzen van Universiteitsfonds Leiden en Vereniging Trustfonds Erasmus Universiteit Rotterdam (totaal € 2550)
2006: Universiteitsfonds Leiden: Subsidie voor pilotstudie: Practice makes the brain work better: A developmental training study (als medeaanvrager van Prof. Dr. Eveline Crone & Prof. Dr. Wilma Resing) (€ 25K).

Onderwijs

Kiki heeft in 2016 haar Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) behaald. Inmiddels is zij betrokken bij verschillende cursussen, waaronder:

  • Schoolpsychologie: coördinator en docent
  • Coördinator masterproefproject
  • Begeleiding van (research) masterscriptie-studenten
  • Begeleiding van (honours) bachelorprojecten
  • Docent Gevorderde Psychodiagnostiek

Promovendi

Suzanne van de Groep, The neural basis of prosocial development in adolescence
Nathalie van Kordelaar, Social and emotional development of gifted adolescents

Universitair hoofddocent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Ontwikkelings- & Onderwijspsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3B36

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.