Universiteit Leiden

nl en

Johan Jukema

Bijzonder hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de regeneratieve cardiovasculaire geneeskunde

Naam
Prof.dr. J.W. Jukema
Telefoon
+31 71 526 6695
E-mail
j.w.jukema@lumc.nl

J. Wouter Jukema is hoogleraar cardiologie, in het bijzonder de cardiovasculaire regeneratieve geneeskunde. Hij is voorzitter van “Leiden Vascular Medicine” en co-voorzitter van de Dutch Athterosclerosis Society en in het verleden een “Established Investigator” van de Nederlandse Hartstichting alsmede and founding director of the Durrer Center for Cardiogenetic Research in Amsterdam. Professor Jukema is (mede) hoofdonderzoeker van vele grote internationale interventionele/athero-thrombose studies en heeft belangrijk (inter)nationale onderzoekssubsidies ontvangen, onder andere van de Europese Unie.

Meer informatie over Johan Jukema

J. Wouter Jukema is hoogleraar cardiologie, in het bijzonder de cardiovasculaire regeneratieve geneeskunde. Hij is voorzitter van "Leiden Vascular Medicine" en co-voorzitter van de Dutch Athterosclerosis Society en in het verleden een "Established Investigator" van de Nederlandse Hartstichting alsmede and founding director of the Durrer Center for Cardiogenetic Research in Amsterdam.

Professor Jukema is (mede) hoofdonderzoeker van vele grote internationale interventionele/athero-thrombose studies en heeft belangrijk (inter)nationale onderzoekssubsidies ontvangen, onder andere van de Europese Unie.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen in Nederland en wereldwijd heel veel voor en veroorzaken veel ziekte en sterft. Het ontrafelen van de athero-thrombotische componenten van deze ziekten is essentieel om de ziekte te vertragen en uiteindelijk te kunnen repareren.

Wij verrichten multi-disciplinaire studies op de gebieden van bijv. vasculaire biologie, lipiden modificatie, suikerziekte, antistollings/antibloedplaatjes medicatie en (epi)genetica in mensen en transgene dieren om hart- en vaatziekten beter te kunnen begrijpen en behandelen.

Wetenschappelijke carrière

J. Wouter Jukema is tot arts opgeleid in Amsterdam (Vrije Universiteit) en tot cardioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zijn promotieonderzoek "angiografic coronary atherosclerosis trials - REGRESS", afgerond in 1996, verrichtte hij voornamelijk op het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN, nu Netherlands Heart Institute) in Utrecht. Daarna volgde hij een fellowship verkregen van de European Society of Cardiology "Atherosclerosis: nutrition, lipoproteins and genetic backgrounds" aand de University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas, U.S.A. (Chairman and director: Prof. Scott M. Grundy, MD, PhD). In 2005 werd hij benoemd tot hoogleraar. De titel van zijn inaugurele rede was "een vasculaire opknapbeurt: feit of fictie?".

Zijn onderzoek richt zich met name op (interventie) cardiologie en coronaire atherosclerose. Deze atherosclerose research focust op vasculaire biologie, lipoproteïnen en genetische achtergronden van atherosclerose en restenose na PTCA, zowel in mensen als in transgene dieren, en de meerderheid van zijn publicaties in internationale toptijdschriften hebben dan ook betrekking op deze aandachtsgebieden. Hij is (hoofd)onderzoeker van meerdere internationale atherosclerose en restenose studies en lid van een aantal (inter)nationale atherosclerose/lipiden vergaderingen.

Prijzen en eervolle benoemingen

 • Beste cardiovasculaire proefschrift (jaarlijks): 2de prijs
 • C.J. Kok prijs, uitgereikt door Leids Universitair Medisch Centrum
 • "Established Clinical Investigator" van de Nederlandse Hartstichting
 • Lid van vele internationale boards en co-editor van meerdere internationale wetenschappelijke tijdschriften

Bijzonder hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de regeneratieve cardiovasculaire geneeskunde

 • Faculteit Geneeskunde
 • LUMC - Medische Faculteit Leiden
 • Divisie 1
 • Hartziekten

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C5-P

Contact

Publicaties

 • Zon Mw NWD lid
 • European Research Council lid
 • Netherlands Heart Institute (Utrecht) (co)directeur-bestuurder
 • Vascular Research Network lid/adviseur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.