Universiteit Leiden

nl en

Johan Jukema

Bijzonder hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de regeneratieve cardiovasculaire geneeskunde

Naam
Prof.dr. J.W. Jukema
Telefoon
+31 71 526 6695
E-mail
j.w.jukema@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-3246-8359

J. Wouter Jukema is hoogleraar cardiologie, in het bijzonder de cardiovasculaire regeneratieve geneeskunde en hoofd van de afdeling cardiologie in het LUMC. Tevens is hij co-directeur-bestuurder van het Netherlands Heart Institute (NLHI) in Utrecht, voormalig “Established Investigator” van de Nederlandse Hartstichting alsmede, voormalig voorzitter van de Dutch Atherosclerosis Society en founding director of the Durrer Center for Cardiogenetic Research in Amsterdam. Professor Jukema is (mede) hoofdondezoeker van vele grote internationale interventionele/athero-thrombose studies en heeft belangrijk (inter)nationale onderzoekssubsidies ontvangen, onder andere van de Europese Unie. Hij heeft vele publicaties in de leidende wetenschappelijke internationale tijdschriften en heeft een H-index van > 135.

Meer informatie over Johan Jukema

J. Wouter Jukema is hoogleraar cardiologie, in het bijzonder de cardiovasculaire regeneratieve geneeskunde en hoofd van de afdeling cardiologie in het LUMC.  Tevens is hij co-directeur-bestuurder van het Netherlands Heart Institute (NLHI) in Utrecht, voormalig “Established Investigator” van de Nederlandse Hartstichting alsmede, voormalig voorzitter van de Dutch Atherosclerosis Society en founding director of the Durrer Center for Cardiogenetic Research in Amsterdam.

Professor Jukema is (mede) hoofdondezoeker van vele grote internationale interventionele/athero-thrombose studies en heeft belangrijk (inter)nationale onderzoekssubsidies ontvangen, onder andere van de Europese Unie. Hij heeft vele publicaties in de leidende wetenschappelijke internationale tijdschriften en heeft een H-index van > 135.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen in Nederland en wereldwijd heel veel voor en veroorzaken veel ziekte en sterft. Het ontrafelen van de athero-thrombotische componenten van deze ziekten is essentieel om de ziekte te vertragen en uiteindelijk te kunnen repareren.

Wij verrichten multi-disciplinaire studies op de gebieden van bijv. vasculaire biologie, lipiden modificatie, suikerziekte, antistollings/antibloedplaatjes medicatie en (epi)genetica in mensen en transgene dieren om hart- en vaatziekten beter te kunnen begrijpen en behandelen.

Wetenschappelijke carrière

J. Wouter Jukema is tot arts opgeleid in Amsterdam (Vrije Universiteit) en tot cardioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zijn promotieonderzoek “angiografic coronary atherosclerosis trials - REGRESS”, afgerond in 1996, verrichtte hij voornamelijk op het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN, nu Netherlands Heart Institute (NLHI)) in Utrecht. Daarna volgde hij een fellowship verkregen van de European Society of Cardiology “Atherosclerosis: nutrition, lipoproteins and genetic backgrounds” aand de University of  Texas Southwestern Medical Center at Dallas, U.S.A.  (Chairman and director: Prof. Scott M. Grundy, MD, PhD). In 2005 werd hij benoemd tot hoogleraar. De titel van zijn inaugurele rede was “een vasculaire opknapbeurt: feit of fictie?”. Zijn onderzoek richt zich met name op (interventie) cardiologie en coronaire atherosclerose. Deze atherosclerose research focust op vasculaire biologie, lipoproteïnen en genetische achtergronden van atherosclerose en restenose na percutane coronaire interventies (PCI), zowel in mensen als in transgene dieren, en de meerderheid van zijn publicaties in internationale toptijdschriften hebben dan ook betrekking op deze aandachtsgebieden. Hij is (hoofd)onderzoeker van meerdere internationale atherosclerose en restenose studies en lid van een aantal (inter)nationale atherosclerose/lipiden vergaderingen.

Prijzen en eervolle benoemingen

 • Beste NL cardiovasculaire proefschrift (jaarlijks): 2de prijs
 • C.J. Kok prijs, uitgereikt door Leids Universitair Medisch Centrum
 • “Established Clinical Investigator” van de Nederlandse Hartstichting
 • Boerhaave Penning/Award” for achievements in post academic education in medicine
 • Netherlands Society of Cardiology - Durrer-prize for best clinical science article of 2017
 • Paul Dudley White Award, American Heart Association
 • “Dunselman Penning/Award” for cardiovascular excellence awarded by Working Group Dutch Cardiovascular Centers
 • Lid van vele internationale boards en co-editor van meerdere  internationale wetenschappelijke tijdschriften

Bijzonder hoogleraar Cardiologie, in het bijzonder de regeneratieve cardiovasculaire geneeskunde

 • Faculteit Geneeskunde
 • LUMC - Medische Faculteit Leiden
 • Divisie 1
 • Hartziekten

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C5-P

Contact

Publicaties

 • European Research Council lid
 • Netherlands Heart Institute (Utrecht) (co)directeur-bestuurder
 • Vascular Research Network lid/adviseur
 • Zon Mw NWD lid
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.