Universiteit Leiden

nl en

Jeroen ten Voorde

Universitair hoofddocent

Naam
Prof.dr.mr. J.M. ten Voorde
Telefoon
+31 71 527 8928
E-mail
j.m.ten.voorde@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-9618-3961

Jeroen ten Voorde (1977) is universitair hoofddocent straf(proces)recht. Hij is tevens als bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie, leerstoel Leo Polak, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer informatie over Jeroen ten Voorde

Leiden Law Blog

Jeroen ten Voorde (1977) is universitair hoofddocent straf(proces)recht. Hij is tevens als bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie, leerstoel Leo Polak, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was van juni 2001 tot september 2005 aan die universiteit verbonden als promovendus. Sinds september 2005 werkt hij aan de Universiteit Leiden.

Onderzoek

Hij is programmacoördinator van het onderzoeksprogramma Criminal Justice, Legitimacy, Accountability, Effectivity. Tevens is hij als fellow verbonden aan dit onderzoeksprogramma.

Zijn onderzoek richt zich vooral op vraagstukken binnen het materiële strafrecht en de strafrechtsfilosofie. Een aantal terreinen heeft zijn bijzondere belangstelling: seksuele misdrijven en vermogensdelicten in cyberspace, criteria voor strafbaarstelling (met name gericht op rechtsbelangen en het schadebeginsel) en de strafuitsluitingsgronden. Zijn onderzoek is ook gericht op de toekomst van het Wetboek van Strafrecht.

Hij begeleidt met enkele collega’s binnen het Instituut verschillende (buiten)promovendi bij het schrijven van hun proefschrift.

Onderwijs

Jeroen ten Voorde is in het studiejaar 2020/21 betrokken bij het onderwijs in diverse vakken. In de afstudeerrichting straf- en strafprocesrecht verzorgt hij het vak Privatissimum en het vak Bijzonder straf- en strafprocesrecht. Hij begeleidt ook bachelor- en masterscripties. Aan de Rijksuniversiteit Groningen verzorgt hij een seminar in de master rechtsgeleerdheid, getiteld Boontje komt om zijn loontje.

Nevenwerkzaamheden

Zijn werkzaamheden aan de universiteit combineert hij met verschillende nevenwerkzaamheden. Zo is hij als auteur verbonden aan verschillende edities van Tekst & Commentaar. Hij is tevens lid van de redactie van PROCES. Voorts is hij gastannotator bij de Nederlandse Jurisprudentie. Hij is ook rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Den Haag.

 

Universitair hoofddocent

 • Faculteit Rechtsgeleerdheid
 • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
 • Straf- en Strafprocesrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.28

Contact

Publicaties

 • Rijksuniversiteit Groningen Bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie
 • Gerechtshof Den Haag raadsheer-plaatsvervanger
 • Rechtbank Noord-Holland Rechter-plaatsvervanger
 • Proces. Tijdschrift voor de strafrechtspleging Lid redactie
 • Kluwer Auteur Tekst & Commentaar Gezondheidsrecht
 • Kluwer Auteur Tekst & Commentaar Strafvordering
 • Moddermanstichting Lid bestuur
 • Wolters Kluwer gastannotator Nederlandse Jurisprudentie
 • Kluwer Auteur Tekst & Commentaar Strafrecht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.