Universiteit Leiden

nl en

Jannie Keyser-Borst

Hoogleraar Immunologie

Naam
Prof.dr. J.G. Keyser-Borst
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
j.g.borst@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-8043-5009

Jannie Borst is hoogleraar Immunologie (in het bijzonder cellulaire en moleculaire immunologie) aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Immunologie. Zij is tevens bijzonder hoogleraar Experimentele Oncologie aan de Universiteit van Amsterdam, lid van het Oncode Instituut, lid van EMBO, ontvanger van de Van Loghem carriereprijs van de Nederlandse Vereniging van Immunologie, meerdere ZonMW Top subsidies, en een Constantijn & Christaan Huygensfellowship van NWO.

Meer informatie over Jannie Keyser-Borst

Immunologie

Het hoogleraarschap is gericht op het stimuleren van onderwijs, fundamenteel en translationeel onderzoek en de klinische toepassing daarvan in het veld van de Immunologie. Het afweer- ofwel immuunsysteem is geëvolueerd om ons te beschermen tegen infecties en kan doelbewust geactiveerd worden om kanker af te weren. Als het immuunsysteem overactief is of ontspoord, kan het de oorzaak zijn van auto-immuunziekten en chronische ontstekingen. Op die wijze kan het immuunsysteem ook orgaan- of weefseltransplantatie of succesvolle zwangerschap in de weg staan. Al deze aspecten van immuun functie hebben een  gemeenschappelijke cellulaire en moleculaire basis, die onderwerp is van onderzoek, met het doel om diagnose en behandeling van immuun-gerelateerde ziekten te verbeteren, inclusief immuundeficiënties en kanker.

Wetenschappelijke carrière

Jannie Borst heeft Biologie met tweede hoofdvak Scheikunde gestudeerd in Leiden en heeft haar doctoraal (Master) behaald in 1980. Aansluitend heeft zij promotie onderzoek gedaan aan het Dana Farber Cancer Institute, Harvard Medical School in Boston, onder begeleiding van prof. Cox P. Terhorst. Daarin heeft zij het moleculair complex beschreven dat verantwoordelijk voor de herkenning van lichaamsvreemde eiwitten door  T cellen (titel proefschrift: “The T3/T cell receptor complex: protein composition and functional properties”). Op grond van dit werk is zij in 1985 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden, met prof. Jon J. van Rood als promotor. In 1987 is zij haar onafhankelijke carriere als onderzoeksgroepsleider begonnen aan het Nederlands Kankerinstituut (NKI-AVL) in Amsterdam, waar zij tot 2019 gewerkt heeft, sedert 2002 als hoofd van de afdeling Immunologie. Haar onderzoeksgroep heeft in die jaren steeds bestaan uit 10-14 mensen, in stand gehouden met externe subsidies. Zij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het begrip van de T cel respons tegen infectie en kanker en een nieuw immunotherapeuticum tegen kanker helpen ontwikkelen dat nu in de kliniek getest wordt. Vanaf 1999 tot heden is zij tevens bijzonder hoogleraar in de Experimentele Oncologie (titel oratie: “Knappe kopppen, koppige cellen”) aan de faculteit Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam en tot recent ook coordinator van de track Oncology binnen de Master Biomedische Wetenschappen aan die universiteit.

Hoogleraar Immunologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Immunologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.