Universiteit Leiden

nl en

Jan-Bas Prins

Hoogleraar

Naam
Prof.dr.ir. J.B. Prins
Telefoon
+31 71 526 9688
E-mail
j.b.prins@lumc.nl

Hoogleraar Proefdierwetenschappen en Hoofd van de Centrale Proefdierfaciliteit van het LUMC.

Meer informatie over Jan-Bas Prins

Proefdierwetenschappen

Verspreiden en verwerven van kennis van omgevingsfactoren, huisvesting en verzorging en experimentele omstandigheden met betrekking tot het welzijn en de validiteit van dieren als model voor gezondheid en ziekte bij de mens. Dit wordt bereikt door middel van onderwijs-, opleidings- en onderzoeksprogramma's in samenwerking met de bredere wetenschappelijke gemeenschap en actieve communicatie met de samenleving als geheel. De 3V's van vervanging, vermindering en verfijning zijn het leidende principe.
Het E & T-programma is gericht op training in alle aspecten van de proefdierwetenschappen, waaronder ethische en morele aspecten en maatschappelijke verantwoordelijkheid van diegenen die zich voorbereiden op en betrokken zijn bij onderzoek met dieren.
Het onderzoeksprogramma omvat projecten die gericht zijn op vervanging van dierproeven door een niet-dierlijke test en verfijning van huisvesting, houderij en verzorging van dieren. Het geven van beleidsadviezen op het gebied van dierproeven is een belangrijke onderdeel van de taakstelling.

Wetenschappelijke carrière

Doctoraal diploma, cum laude, van de Wageningen Universiteit op 31 maart 1983. Promotie, Universiteit Utrecht, bij Prof. Dr. L.F.M. van Zutphen, hoogleraar Proefdierkunde op 4 oktober 1990. Post-doc onderzoek van 1990-1994 aan de Universiteit van Oxford, VK, en van 1994-1996 aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam. 1996 – 2002 hoofd van het pre-klinisch onderzoekslaboratorium van de Afdeling Longziekten van het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam. 2002 tot heden, hoofd van het Proefdiercentrum van het LUMC. Sinds 1 augustus 2016 hoogleraar Proefdierwetenschappen bij het LUMC. Oratie, getiteld: ‘Animal welfare, who cares?’ gehouden op 12 mei 2017. 

Hoogleraar

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Divisie 4

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer T-9-55

Contact

Publicaties

  • Nationaal Comité advies dierproevenbeleid Lid van het Comité
  • Laboratory Animals Limited, Verenigd Koninkrijk Voorzitter van de Stichting
  • Karolinska Instituut, Afdeling Comparitive Medicine, Stockholm, Zweden Lid van de wetenschappelijke adviesraad
  • Infrafrontier-3I Lid van de wetenschappelijke adviesraad
  • Fondazione Guido Bernardini ('Better education for better science') Lid van de wetenschappelijke adviesraad

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie