Universiteit Leiden

nl en

Henri Versteeg

Hoogleraar Interne Geneeskunde

Naam
Prof.dr. H.H. Versteeg
Telefoon
+31 71 526 3872
E-mail
h.h.versteeg@lumc.nl
ORCID iD
0000-0003-4294-175X

Henri Versteeg is hoogleraar Trombose en Hemostase en lid van het groot managementteam van de Hoofdafdeling Algemene Interne Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij heeft voor zijn werk aan kanker en trombose diverse beurzen en prijzen ontvangen onder welke een VENI- en VIDI-beurs.

Meer informatie over Henri Versteeg

Henri Versteeg is hoogleraar Trombose en Hemostase en lid van het groot management team van de Hoofdafdeling Algemene Interne Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij heeft voor zijn werk aan kanker en trombose diverse beurzen en prijzen ontvangen onder welke een VENI- en VIDI-beurs.

Trombose bij kanker

Kanker en de bloedstolling zijn nauw verweven. Kanker leidt vaak tot hyper-activatie van de bloedstolling en trombose. Trombose is bij kankerpatiënten de tweede doodsoorzaak na de kanker zelf. Helaas weten we op dit moment niet goed hoe kanker trombose veroorzaakt en kunnen ook niet voorspellen welke kankerpatiënten trombose krijgen. Dit is dan ook de motivatie van Versteeg om op patiënt en celniveau te onderzoeken hoe tumoren hyperactivatie van de stolling veroorzaken.

Activatie van het stollingssysteem heeft ook een invloed op de kanker zelf. Tumoren groeien harder en zaaien sneller uit wanneer de bloedstolling aangaat. Hoe dat in zijn werk gaat is nog grotendeels onduidelijk. Versteeg wil graag ophelderen hoe de interactie tussen kankercellen en bloedstollingseiwitten leidt tot een slechte prognose voor de patiënt.

Wetenschappelijke carrière

Versteeg studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift met de titel; hij deed daarna wetenschappelijke ervaring op aan het Scripps Research Institute in La Jolla (Verenigde Staten) en het LUMC. Versteeg werd in 2015 benoemd als Hoogleraar Trombose en Hemostase. De titel van zijn oratie is 'Over bloedbanen en bloedbaden'.

Versteeg publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke artikelen, commentaren en overzichtsartikelen in bladen zoals Nature Medicine, Proceedings of the National Academy of Sciences USA, Circulation Research en Blood. Hij is lid van diverse commissies onder welke de NWO-VENI commissie, de selectiecommissie van de Agence National de Recherche (Frankrijk), selectiecommissies voor internationale congressen - zoals die van de International Society of Thrombosis and Hemostasis en de American Society of Hematology- en diverse internationale adviescommissies.

Thans is hij hoofdredacteur van het vakblad ‘Thrombosis Research’ en heeft zitting in de redactieraad van de bladen ‘Carcinogenesis’ en ‘Journal of Visualized Experiments’.

Prijzen en eervolle benoemingen

Henri Versteeg heeft een aantal prijzen en beurzen ontvangen waaronder een NWO Talent stipendium, een NWO-VENI  en een NWO-VIDI beurs. Hij heeft voor zijn werk ook de Novo Nordisk Haemostasis Award en de Marie Parijs-prijs voor uitmuntend translationeel onderzoek.

Hoogleraar Interne Geneeskunde

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • A.I.G. algemeen

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C7-14

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Agence Nationale de Recharge Selectiecommissie
  • NWO Selectiecommissie
  • Thrombosis Research Editorial duties
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.