Universiteit Leiden

nl en

Frans Sonneveldt

Hoogleraar Successiewet en estate planning

Naam
Prof.dr. F. Sonneveldt
Telefoon
+31 71 527 8831
E-mail
f.sonneveldt@law.leidenuniv.nl

Prof. dr. F. Sonneveldt is sinds 1 september 2007 verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht als hoogleraar Notarieel recht (Successiewet en Estateplanning) .

Meer informatie over Frans Sonneveldt

Prof. dr. Frans Sonneveldt studeerde aan de toenmalige Rijksuniversiteit Leiden achtereenvolgens Slavische taal- en letterkunde (1982, cum laude) en Nederlands recht (1986). Aansluitend volgde hij de postdoctorale opleiding belastingkunde aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant (1989, cum laude). Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit Utrecht (De private express trust in de Nederlandse Successiewet 1956).

Hij is momenteel partner-aandeelhouder bij Mazars Private Clients te Den Haag. Hij is hoogleraar Successiewet en estate planning aan de Universiteit Leiden, lecturer International Tax Program aan de Universiteit Leiden en docent internationale estate planning aan de Universiteit van Lausanne te Zwitserland. Tevens is hij hoofddocent Grotius specialisatieopleiding estate planning. Hij is daarnaast nog bestuurslid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en tevens raadsheer-plaatsvervanger Hof ’s-Hertogenbosch.

Gedurende de periode 2001-2011 was hij bijzonder hoogleraar estate planning aan de Universiteit Utrecht. Hij was visiting scholar aan Harvard Law School en guest lecturer aan Queens’ College, Cambridge, New York University and the University of Neuchâtel, Switzerland.

Tevens is hij in 1999 General Reporter geweest voor de European Association of Tax Law Professors. Sonneveldt was spreker op een seminar over internationale estate planning tijdens het IFA congres in 2002 te Oslo, voorzitter van een seminar over dit onderwerp tijdens het IFA congres in 2004 te Wenen en leider van een paneldiscussie gewijd aan één van de hoofdthema’s ('Death as a taxable event and its international ramifications') tijdens het IFA congres in 2010 te Rome. Sinds 2014 is hij lid van de ‘group of experts on removing tax problems facing individuals who are active across borders within the EU’ bij de Europese Commissie.

De heer Sonneveldt heeft talloze publicaties geschreven over nationale en internationale estate planning, de Anglo-Amerikaanse trust, civiel recht en fiscaal recht in binnen- en buitenland.

Hoogleraar Successiewet en estate planning

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Notarieel Recht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C216

Contact

Publicaties

  • Weekblad voor Privaatrecht Notariaat en Registratie (WPNR) Vaste medewerker