Universiteit Leiden

nl en

Bernardo Ribeiro de Almeida

Docent/ onderzoeker

Naam
Dr. B. Ribeiro de Almeida
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
b.ribeiro.de.almeida@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-0792-5108

Bernardo Ribeiro de Almeida is postdoctoraal onderzoeker en docent bij het Van Vollenhoven Instituut. Zijn onderzoek richt zich op grond, recht, wetgeving en ontwikkeling.

Bernardo heeft een juridische achtergrond en begon zijn professionele loopbaan als advocaat in Portugal. In 2009 verhuisde Bernardo naar Oost-Timor, waar hij eerst gewerkt heeft als docent eigendomsrecht bij de nationale universiteit. Vervolgens was hij werkzaam als juridisch adviseur voor de grondsector bij het Ministerie van Justitie in Oost-Timor waar hij verantwoordelijk was voor het opstellen en analyseren van wetgeving.

Tussen 2015 en 2020 schreef Bernardo zijn proefschrift bij het Van Vollenhoven Instituut. Zijn onderzoek, getiteld Building land tenure systems: The political, legal, and institutional struggles of Timor-Leste’, laat zien hoe politieke, juridische en administratieve beslissingen over grondbeheer tot stand komen, wie en wat invloed heeft op deze beslissingen, met welke problemen en dilemma’s politici en staatsambtenaren te maken krijgen, en hoe het formele systeem van rechten op grond in de praktijk werkt. Daarnaast gaat dit onderzoek dieper in op wetgeving in de context van een jonge, zich ontwikkelende democratie. Hij werkt momenteel aan een boekvoorstel dat is gebaseerd op dit onderzoek.

Sinds 2015 heeft Bernardo ook gewerkt als consultant en trainer voor projecten in Oost-Timor, Afghanistan, Angola en Laos voor verschillende organisaties, waaronder UNDP, UN Habitat en The Asia Foundation, in het bijzonder op het gebied van aan grond gerelateerde wetgeving. Als academisch onderzoeker bij het VVI heeft hij ook twee onderzoeksprojecten in Oost-Timor en Mozambique ontwikkeld en geïmplementeerd, en heeft hij verschillende artikelen, boekhoofdstukken, onderzoeksrapporten, en beleidsnota’s gepubliceerd. Zie ‘Publicaties’.

Sinds 2018 doceert Bernardo het vak Peace and Justice bij het Leiden University College en in 2021 geeft hij het vak Law, Governance en Development. Bernardo heeft ook verschillende gastcolleges gegeven bij meerdere universiteiten en instituten, en sinds 2018 werkt hij samen met het Institute for Housing and Urban Development Studies (Erasmus Universiteit Rotterdam) in de Master Urban Management and Development.

Docent/ onderzoeker

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Van Vollenhoven Instituut

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer Flex

Contact

Universitair docent

  • Faculteit Governance and Global Affairs
  • Leiden University College

Werkadres

Anna van Buerenplein
Anna van Buerenplein 301
2595 DG Den Haag

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.