Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Reacties op klimaatverandering in een zwakke rechtsstaat: Beschermen van de landrechten van de meest kwetsbaren

Deze sociaal-juridische studie richt zich op de implementatie van wetgeving en beleid op het gebied van klimaatverandering in ontwikkelingslanden met een zwakke rechtsstaat en de (onvoorziene) effecten daarvan op de landrechten van kwetsbare bevolkingsgroepen.

Looptijd
2024 - 2027
Contact
Bernardo Ribeiro de Almeida

Als reactie op de toenemende gevolgen van klimaatverandering (CC) nemen landen steeds ingrijpender maatregelen die een ernstige impact hebben op landrechten. De zwakke rechtsstaat, die kenmerkend is voor ontwikkelingslanden, maakt de implementatie van wetgeving en beleid op het gebied van de klimaatrespons moeilijk, gefragmenteerd en waarschijnlijker om nieuwe onrechtvaardigheden te introduceren, vooral voor kwetsbare mensen. Toch is het recht en het 'recht in de praktijk' opvallend afwezig in bestaand onderzoek naar het verband tussen CC-respons en landrechten in ontwikkelingslanden.

Door middel van empirisch kwalitatief onderzoek dat een combinatie is van juridische analyse en etnografisch veldwerk in Mozambique en Zuid-Sudan - twee van de landen die het zwaarst getroffen zijn door klimaatverandering - richt deze sociaal-juridische studie zich op de implementatie van wetgeving en beleid op het gebied van de reactie op klimaatverandering in ontwikkelingslanden met een zwakke rechtsstaat, en de (onvoorziene) effecten daarvan op de landrechten van kwetsbare mensen.

Het onderzoek zal politici, overheidsfunctionarissen, mensen uit de praktijk en kwetsbare mensen die te maken hebben met de reactie op klimaatverandering betrekken. Wetenschappelijk gezien draagt dit onderzoek bij aan nieuwe empirische gevallen die, in het complexe veld van CC-respons, laten zien hoe staatsapparaten in de praktijk werken en hoe burgers, naast andere middelen, het recht gebruiken om het werk van staten te beïnvloeden.

Op maatschappelijk gebied voorziet dit onderzoek politici en overheidsfunctionarissen van bruikbare kennis om de wetgeving en het beleid op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering te verbeteren en voorziet het de mensen die het meest door klimaatverandering worden getroffen en hun pleitbezorgers van kennis om ineffectieve en oneerlijke reacties op klimaatverandering aan te vechten. Deze wetenschappelijke en maatschappelijke effecten zijn van het grootste belang om een effectieve en eerlijke respons op klimaatverandering te bevorderen en te voorkomen dat klimaatverandering een nieuwe bron van onteigening, verlies van bestaansmiddelen en sociale onrechtvaardigheid wordt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.