Universiteit Leiden

nl en

Annemieke Geluk

Bijzonder hoogleraar Immunodiagnostiek van mycobacteriële infectieziekten, in het bijzonder lepra

Naam
Prof.dr. A. Geluk
Telefoon
+31 71 526 1974
E-mail
a.geluk@lumc.nl

Annemieke Geluk is bijzonder hoogleraar immunodiagnostiek van mycobacteriële infectieziekten, lepra en tuberculose. Daarnaast fungeert haar onderzoeksgroep in het LUMC als referentiecentrum voor serologische diagnostiek van lepra binnen en buiten Nederland.

Meer informatie over Annemieke Geluk

Annemieke Geluk is bijzonder hoogleraar immunodiagnostiek van mycobacteriële infectieziekten, lepra en tuberculose. Daarnaast fungeert haar onderzoeksgroep in het LUMC als referentiecentrum voor serologische diagnostiek van lepra binnen en buiten Nederland.

Immunodiagnostiek

De bredere maatschappelijke rol voortkomend uit Geluk’s leerstoel  wordt met name geïllustreerd door onderzoek naar armoede gerelateerde, tropische ziekten zoals lepra. Voortbouwend op decennialang onderzoek naar de immunologie van lepra zijn er gebruiksvriendelijke POC-testen ontwikkeld en wereldwijd getest voor de detectie van verschillende ziektestadia voor lepra. Deze immunodiagnostische onderzoeksbenadering voor lepra heeft tevens geleid tot POC-tests voor tuberculose, en zelfs tot gepersonaliseerde diagnostiek, d.w.z. het monitoren van patiënten om schadelijke immuunactiviteit vroegtijdig te detecteren. Vooral het vermogen om perioden van acuut verhoogd, schadelijke immuniteit te detecteren voorafgaand aan het optreden van klinische symptomen, waardoor een tijdige behandeling mogelijk wordt, kan de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren .

Uitgaand van een OneHealth aanpak (mens, dier, omgeving) onderzoekt Geluk tevens mycobacteriële transmissie routes. Ook hierbij speelt immunodiagnostiek een centrale rol.

Wetenschappelijke carrière

Annemieke Geluk deed haar  doctoraal Chemie  aan de Universiteit van Leiden en the University of Virginia, Charlottesville, USA. Vervolgens specialiseerde zij zich tijdens haar promotie tot immunoloog bij de afdeling Immunohematologie en Bloedbank van het LUMC alsook bij Cytel Corporation in San Diego, USA. De titel van haar proefschrift (1995) luidt ‘HLA-DR3/ peptide/TCR interactions’. Als postdoc werkte ze oa aan de Mayo Clinic, Rochester, MN, USA.
In 1996 ontving ze van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een fellowship van 5 jaar waarin ze zich toelegde op de immunologie van lepra en tuberculose. Per 1 januari 2015 is zij benoemd tot hoogleraar Immunodiagnostiek aan het LUMC. De titel van haar oratie (23 oktober 2015) is “WhatsLep: prioritijd voor diagnostiek”.

Momenteel focust haar onderzoek zich op immunodiagnostiek van Lepra en TB, inclusief basaal-, translationeel-, toegepast- en veldonderzoek en tevens op de ontwikkeling van TB vaccins.

In het verleden was zij onder andere  lid van de ILEP (International Federation of Anti-Leprosy Associations), de Temporary Expert Group on Leprosy Research, de  Expert Group on M.leprae Transmission, de Novartis Foundation Expert Group on “Role of contact-tracing and prevention strategies in the interruption of     leprosy transmission”. 
Geluk heeft verschillende grootschalige, multi-center studies geleid in b.v. Bangladesh, Brazilië, Ethiopië en Nepal.

Thans is Geluk bestuurlid van het internationale IDEAL (Initiative for Diagnostic & Epidemiological Assays for Leprosy) consortium, lid van de Werkgroep “Lepra in Nederland”, het Nederlandse Expertise Centrum Lepra, het bestuur van de Q.M. Gastmann- Wichers Stichting en het Tuberculose Vaccine Cluster van de Europese Unie.

Prijzen en eervolle benoemingen

  • Fellowship van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (1995-2001)
  • Nominatie "Herman Boerhaave" Award voor jonge wetenschappers in de Immunologie (1994)
  • Van Walree (KNAW) beurs voor jonge wetenschappers (1993)
  • Nominatie VIVA400 (2016)

Bijzonder hoogleraar Immunodiagnostiek van mycobacteriële infectieziekten, in het bijzonder lepra

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Infectieziekten

Publicaties

  • National Science Center Poland Grant reviewer
  • Wellcome Trust/DBT India Alliance Grant reviewer
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.