Universiteit Leiden

nl en

FvD-kamerlid Gideon van Meijeren voor de rechter voor oproepen tot geweld

Het OM heeft 200 uur taakstraf geëist tegen Forum voor Democratie-kamerlid Gideon van Meijeren voor het oproepen tot geweld. Marloes van Noorloos, universitair hoofddocent Strafrecht, legt in het NOS Radio 1 Journaal uit wanneer een opmerking opruiing wordt.

Van Noorloos vertelt in het Radio 1 Journaal dat er twee kanten aan de zaak zitten: ‘Aan de ene kant kan de rechter bepalen dat Van Meijerens oproep tot geweld tegen de overheid zwaarder weegt omdat hij zelf ook een onderdeel is van de Tweede Kamer. Maar aan de andere kant heeft een politicus ook juist een hele grote vrijheid van meningsuiting. Die is ook heel belangrijk om plannen te kunnen opzetten voor het land.’

Ze legt uit dat het uiteindelijk allemaal draait om de context. ‘Bij opruiing moet er sprake zijn van aansporen tot strafbare feiten; in dit geval het opzetten tot geweld tot het openbaar gezag. Maar het moet ook een realistische dreiging zijn. Context is alles: Wat zegt hij precies? Wat zegt hij nog meer tijdens zo’n speech? Wat moeten we daarvan maken? Is het in die context ook echt een oproep tot geweld?’

Update: Op 11 juni deed de rechtbank uitspraak. Gideon van Meijeren werd veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur.

Meer weten?

Luister het volledige fragment op de website van NPO Radio 1.

Foto door Isaac Mehegan via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.