Universiteit Leiden

nl en

Strategisch laat inleveren processtukken moet aan banden worden gelegd

In het bestuursrecht is er een trend gaande: het laat inleveren van processtukken met het doel het de wederpartij zo lastig mogelijk te maken. Om dit tegen te gaan pleit Tom Barkhuysen, hoogleraar staats- en bestuursrecht en advocaat-partner bestuursrecht bij Stibbe, in het Nederlands Juristenblad voor het aanpassen van de gestelde termijnen in de Algemene wet bestuursrecht, bericht Mr. Magazine.

Het zo kort mogelijk voor de mondelinge behandeling indienen van processtukken maakt het niet alleen moeilijk voor de wederpartij om op zeer korte termijn adequaat te reageren op dergelijke complexe materie, maar kan ook een effectieve voorbereiding van een zitting in de weg zitten.

Volgens Barkhuysen ‘past het de partijen niet’ dat ze elkaar op deze manier buitenspel proberen te zetten. Strenger toezien op een betere procesorde is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig. ‘Gedacht zou kunnen worden aan het aanpassen van de tien-dagen-termijn van artikel 8:58 lid 1 Awb voor nadere stukken in zes weken voor de zitting, waarna de wederpartij tot vier weken voor de zitting de kans krijgt daar weer op te reageren’, aldus Barkhuysen. Dit kan een eerlijker bestuursrecht bevorderen.

 

Meer weten?

Lees het volledige artikel in MR

Foto: Towfiqu Barbuiya via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.