Universiteit Leiden

nl en

Vonnis EHRM tegen Zwitserland blauwdruk voor toekomstige klimaatzaken?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, stelde Zwisterse senioren onlangs in het gelijk. De kwestie betrof de gezondheid van ouderen, in het bijzonder vrouwen, die klachten hadden door de klimaatverandering. Zij menen dat de Zwitserse overheid meer klimaatmaatregelen had moeten treffen, bericht het Leidsch Dagblad.

Het Europees hof erkent dat bescherming tegen klimaatverandering een mensenrecht is. Rick Lawson, hoogleraar Europeesrecht, ‘vindt het belangrijkste aan het oordeel dat de uitspraak een bevestiging is op de Urgendazaak van onze Hoge Raad.’ Deze inmiddels internationaal bekende klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat vormde een inspiratie voor andere organisaties in binnen- en buitenland, zegt hij in het Leidsch Dagblad.

Lawson ‘verwacht geen golf aan nieuwe klimaatzaken tegen overheden, aangezien eerdere uitspraken al duidelijk hebben gemaakt waar overheden zich aan moeten houden.’ Hij verwacht eerder dat het klimaatactivisme zich tegen indidivuele bedrijven zal gaan richten, zoals Milieudefensie tegen Shell. Bij toekomstige zaken zal de rechter, met de uitspraak die deze week is gedaan, meer rekening moeten houden met mensenrechten die mogelijk in gevaar komen door klimaatverandering.

Meer weten?

Lees het volledige Leidsch Dagblad artikel (€)

Foto: Li-An Lim via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.