Universiteit Leiden

nl en

Quincy Promes opgepakt in Dubai: wordt hij uitgeleverd aan Nederland?

Op verzoek van het Openbaar Ministerie van Nederland is Quincy Promes opgepakt in Dubai. De Nederlandse justitie wil dat Dubai Promes nu uitlevert. Hoe zit dat precies? Jannemieke Ouwerkerk legt het uit in RTL Nieuws.

In Nederland is Promes veroordeeld tot 8,5 jaar cel om drugshandel en het neersteken van zijn neef. Deze gaat straf echter pas in nadat Promes aan Nederland is uitgeleverd door Dubai. Hoogleraar Europees strafrecht Jannemieke Ouwerkerk legt in RTL Nieuws uit dat hier een verdrag voor is opgesteld met de Verenigde Arabische Emiraten. ‘In dat verdrag zijn regels afgesproken. Dus als er een uitleveringsverzoek ligt dan is het in principe de bedoeling dat daar gehoor aan wordt gegeven.’ 

Maar kan het dan ook zijn dat Dubai besluit geen gehoor te geven? ‘Eigenlijk niet’, legt Ouwerkerk uit. ‘Dat wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gedaan. Bijvoorbeeld als het om een politiek gevoelig delict gaat, of om een feit dat niet strafbaar is. Landen gaan met elkaar een uitleveringsrelatie aan en als je daarvoor kiest ben je ook bereid om met elkaar samen te werken.’ 

Hoe snel de uitlevering geregeld moet zijn is niet vastgelegd in het verdrag. Ouwerkerk: ‘In het verdrag is alleen vastgelegd dat er snel beslist wordt, maar hoe lang zo’n procedure maximaal mag duren staat niet zwart op wit.’ 

Meer weten?

Bekijk de hele uitzending van RTL Nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.