Universiteit Leiden

nl en

Hoe zie je dat iemand in je omgeving radicaliseert?

Bart Schuurman, universitair hoofddocent bij ISGA, vertelt bij EenVandaag over de terreurdreiging in Nederland, hoe je ziet dat iemand in je omgeving radicaliseert en hoe het dreigingsniveau in Nederland wordt geformuleerd.

Schuurman legt uit dat het dreigingsniveau in Nederland wordt geëvalueerd door middel van verschillende methoden, zoals het monitoren van onderschepte communicatie of het inzetten van infiltranten om informatie door te spelen aan veiligheidsdiensten.

Verder beschrijft Schuurman wanneer je kan zien wanneer iemand aan het radicaliseren is: ‘als iemand in je omgeving ineens enorm veel gaat praten over zijn of haar nieuwe overtuiging. Vaak denken geradicaliseerde mensen dat ze “het licht” hebben gezien.’

Schuurman oordeelt dat het verhogen van het dreigingsniveau eerder een manier van de overheid is om te laten zien dat er maatregelen achter de schermen worden genomen: ‘Met andere woorden: dat diensten nog beter in de gaten houden wie en wat de mogelijke dreigingen zijn in dit land. Het verhogen van een dreigingsniveau wordt meer gedaan om te burgers te informeren, niet om te instrueren.’

Lees het volledige artikel op de website van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.