Universiteit Leiden

nl en

Moet Europa vrezen wanneer Trump wordt herkozen?

Een scenario die zich na de verkiezingen in november 2024 wellicht kan voordoen. Volgens verschillende deskundigen in de VS en Europa moet Europa zich voorbereiden op de mogelijke gevolgen voor de Europese Veiligheid. Luuk van Middelaar, hoogleraar Europees recht, spreekt hierover in Nieuwsuur en met de NOS.

Trump heeft vergevorderde plannen wanneer hij weer aan de macht komt en ‘is er nog meer van overtuigd geraakt dat het niet in het Amerikaanse belang is om verantwoordelijk te zijn voor de Europese veiligheid,’ aldus Van Middelaar. Europa dient rekening te houden met een breuk met de NAVO.

Van Middelaar zegt ‘dat Europa zich meer moet focussen in termen van macht en als één blok in de wereld moet optreden.’ Met steun van onder andere de Franse, Duitse en Nederlandse regeringsleiders richtte hij – om die reden -  in 2022 het Brusselse instituut voor Geopolitiek op. Van Middelaar vindt dat de Europese leiders nog steeds erg behoudend zijn. Terwijl de besluiten die Europa moet nemen in het geval van een herverkiezing van Trump, zeer ver gaan.

‘We moeten ons daar al mentaal op instellen’, betoogt Van Middelaar.

Meer weten?

Uitzending Nieuwsuur

Het volledige NOS artikel

Foto Christian Lue via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.