Universiteit Leiden

nl en

De potentie van kleine moleculen in kankertherapie

Hoe kunnen we meer fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen vertalen naar klinische oplossingen voor patiënten? Uit die vraag is het Oncode Accelerator programma ontstaan. Hoogleraar Moleculaire Fysiologie Mario van der Stelt is al sinds de oprichting een van de drijvende krachten achter Oncode. In een interview op hun website vertelt hij meer over het ontstaan en hun missie.

Van der Stelt is co-leider van de Oncode werkgroep Kleine Moleculen. Het ambitieuze doel van het programma is om een revolutie teweeg te brengen in de preklinische ontdekking van kankertherapieën. 'Slechts 5% van alle kleine moleculen in klinische studies leidt tot een therapie. Er is dus een enorm veel ruimte voor verbetering.’

Van Der Stelt wil de grootste knelpunten voor kleine moleculen aanpakken: gebrek aan doeltreffendheid en onverwachte toxiciteit. ‘Dit zijn de belangrijkste factoren waardoor deze medicijnen in de kliniek falen. En dat na een lange weg te hebben afgelegd in de preklinische ontwikkelingsfase.’

Meer weten?

Lees het volledige interview met Van der Stelt op de website van Onode Accelerator.

Afbeelding: Pexels

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.