Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeken jeugdbescherming 'al een hele tijd ondermaats'

Onderzoeken die Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en jeugdbeschermingsorganisaties uitvoeren binnen gezinssituaties zijn niet goed genoeg. Gebrek aan kennis, tijd en geld zijn daarvan de oorzaak. De gevolgen voor de betrokken gezinnen zijn groot.

Volgens hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning is dit al een hele tijd onder de maat 'en dat weten we ook. We hebben de afgelopen jaren verschillende onderzoeken van de inspectie gezien waarin dat werd aangetoond.' Zo vertelt zij EenVandaag.

Het feitenonderzoek wordt niet, of niet goed genoeg, uitgevoerd. Tot zoverre dat advocaten gezinnen adviseren niet mee te werken aan deze onderzoeken, aldus EenVandaag. Bruning geeft een voorbeeld waar het feitenonderzoek kan verbeteren: 'Als een ouder zegt dat de ander een psychische stoornis heeft, kun je dat zo opschrijven, of onderbouwen met een rapportage die dat duidelijk maakt. Vaak heeft het ook te maken met het feit dat die beroepskrachten het soms ingewikkeld vinden om heel transparant te zijn en om echt te durven zeggen waar het op staat.'

De feitelijke onderbouwing die door de onderzoekers wordt gegeven is vaak niet voldoende door kennis en/of tijdsgebrek. Bruning: 'Dat wil niet zeggen dat de beslissingen die voortkomen uit deze rapportages fout zijn. Betere rapportages kunnen wel helpen om later een constructieve hulpverlening-relatie aan te gaan.'

Er is al jaren kritiek op het onderzoek dat organisaties die te maken hebben met jeugdbescherming uitvoeren. Hieropvolgend was een actieplan opgesteld, maar het ontbrak aan ruimte om dit ook uit te voeren. Bruning reageert: 'Je ziet dat heel veel opdrachten bij de organisatie zelf zijn gelegd in een tijd in de afgelopen jaren. Dat die organisaties eigenlijk überhaupt al onder water stonden en het heel zwaar hadden dus dit eigenlijk niet konden uitvoeren.'

Meer lezen?

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

Foto door Tina Floersch via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.