Universiteit Leiden

nl en

De nieuwe premier dient boven het kleinpolitieke landschap uit te steken

Bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen ligt de focus op nationale kwesties. Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, betoogt in een column in het NRC dat ook het buitenlandbeleid op de agenda van deze campagne thuishoort.

Een passieve insteek

Zes thema’s komen deze verkiezingen duidelijk naar voren: gezondheidszorg, woningnood, vertrouwen in de overheid, klimaat, migratie en bestaanszekerheid. De laatste drie thema’s reiken echter verder dan onze landsgrenzen, zegt Van Middelaar. Hij vindt het kenmerkend dat de focus tijdens discussies over deze thema’s zich uitsluitend richten op het binnenlandbeleid. ‘Dat is een nogal passieve insteek. Het gaat weinig over oorzaken of over actief optreden van Nederland in Europees of internationaal verband.’ Denk bijvoorbeeld aan de inval van Poetin in Oekraïne, de oorlog in het Midden Oosten en de impact van AMSL op het wereldtoneel. ‘Handelingsperspectief ontbreekt. Die houding kan zich gaan wreken,’ aldus Van Middelaar.

Een nationaal debat

De komende periode zullen belangrijke politieke keuzes worden genomen over buitenlands beleid die grote binnenlandse gevolgen zullen hebben. Van Middelaar: ‘De crux is: dit debat over de toekomst van Europa moeten we nu voeren. Het is een nationaal debat. Je kunt niet zeggen: dat „debat over Europa” doen we komend voorjaar wel bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.'

Meer lezen?


Lees Van Middelaars volledige column in het NRC (€).

Foto:  William Navarro via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.